Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Turecko prepustí 38 000 väzňov, aby mali miesto pre pučistov
Zdielať na

Turecko prepustí 38 000 väzňov, aby mali miesto pre pučistov

Zdroj: SITA

ISTANBUL / Turecko prepustí 38 000 väzňov odpykávajúcich si tresty za menej závažnú kriminalitu. Podľa agentúry AP tým chce podľa všetkého uvoľniť miesto pre účastníkov a stúpencov nepodareného júlového prevratu.

O prepustení informoval v stredu na internetovej sociálnej sieti minister spravodlivosti Bekir Bozdag, ktorý zdôraznil, že "nejde o amnestiu" a že "sa týka zločinov spáchaných pred 1. júlom". Na podmienečnú slobodu sa ale nedostanú vrahovia alebo osoby odsúdené z terorizmu. 

Obvinení z terorizmu či jeho podpory používa turecká justícia ale pomerne často napríklad proti kritikom režimu prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a proti menšinovým Kurdom. 

Vydanie Gülena

Turecko po prevrate, ktorý si vyžiadal asi 240 obetí, vykonáva rozsiahle čistky v armáde aj v civilných úradoch a v utorok sa pustilo aj do razií v súkromných firmách. Od júlového puču vedie trestné stíhanie proti 17 000 ľuďom. Sú mediz nimi vojaci, policajti, sudcovia i novinári. 

Ankara sa tiež snaží o vydanie bývalého imáma Fethullaha Gülena, ktorý žije v americkom exile a ktorého obviňuje spolu s jeho početnými stúpencami zo zosnovania spiknutia. Sedemdesiatpäťročného duchovného chce turecká justícia poslať na doživotie do väzenia. Prokuratúra preňho požaduje 1 900 rokov väzenia. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy