Oblačno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Zarobili ste si na brigáde? Prečítajte si, kedy nemusíte zaplatiť odvody
Zdielať na

Zarobili ste si na brigáde? Prečítajte si, kedy nemusíte zaplatiť odvody

BRATISLAVA / Študenti, ktorí chcú cez leto brigádovať, sa musia podriadiť novým pravidlám sociálnej a zdravotnej poisťovne a taktiež zo zarobených peňazí musia odviesť daň.

TLAČIVO A POSTUP, AKO SI UPLATNIŤ VÝNIMKU NÁJDETE TU.

V roku 2015 schválila vláda Roberta Fica zákon, podľa ktorého majú brigádnici povinnosť platiť sociálne poistenie sedem percent zo svojej mzdy. Platí tu ale jedna výnimka.

"Ak zarába menej ako 200 eur, vtedy neplatí nič. Musí to oznámiť zamestnávateľovi, ktorý to potom aplikuje voči sociálnej poisťovni. Ak zarába viac ako 200 eur, tak z rozdielu nad 200 eur do výšky toho zárobku musí platiť sociálnej poisťovni odvody," uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Do 26 rokov

Zamestnávateľovi študent musí predložiť tlačivo, aby si výnimku uplatnil. Výnimka platí pre študentov do 26 rokov. "Zamestnanec ani zamestnávateľ nemusia platiť sociálne a zdravotné odvody s výnimkou malého jedného percenta, ktoré je nevyhnutné na úrazové a garančné poistenie," uviedol hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška.

Nezabudnite na dane

Okrem odvodov si brigádujúci študenti musia dať pozor aj na dane. Ak zamestnanec zarobí nad 1901,67 eura za rok, musí podať daňové priznanie. Nezdaniteľná časť je 317 eur. Všetko, čo študent zarobí nad túto sumu, musí zdaniť.

Študent si môže uplatniť nezdaniteľnú časť vopred alebo mu ju môže zdaňovať zamestnávateľ pravidelne a potom mu ju vrátia po podaní daňového priznania.

"Brigádnici o nič neprídu. Je len otázne, či budú mať viac peňazí teraz, alebo im ich pošleme na budúci rok do konca mája," uviedla hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková.

Pozrite si priložené video:

Najčítanejšie správy