Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pozor na brigády v zahraničí. Stále sú hrozbou gangy obchodujúce s ľuďmi
Zdielať na

Pozor na brigády v zahraničí. Stále sú hrozbou gangy obchodujúce s ľuďmi

BRATISLAVA / Pre mnohých neznamená leto príchod dovolenkovej, ale naopak, pracovnej sezóny. Najmä mladí ľudia sa obzerajú za prácou či brigádami za hranicami Slovenska. Okrem iných hrozieb sú stále aktívne zločinecké gangy, obchodujúce s ľuďmi.

Príbehy ľudí, ktorí snívali o dobre platenej brigáde a skončili ako novodobí otroci sa opakujú z roka na rok.

"Ročne sa dozvieme zhruba o 60-70 obetiach. Náš odhad je, že ročne sa  stane obeťami obchodovania s ľuďmi zo Slovenska niekoľko stoviek ľudí. Ten trend, máme taký pocit, je za ostatné roky zhruba rovnaký," povedala vedúca úradu IOM v Bratislave Zuzana Vatráľová.

Viac mužov

Za ostatných 6 rokov bol počet obetí odhalených prípadov takéhoto zločinu medzi 22 až 34. Vlani sa pritom prvýkrát stalo obeťou viac mužov ako žien. Pokiaľ znie ponuka príliš lákavo, pravdepodobne s ňou niečo nie je v poriadku a je dobré si overiť detaily.

Základ je, overiť si serióznosť ponuky a detaily zmluvy. Prijať prácu na čierno sa neodporúča, no aj v takom prípade je lepšie obrátiť sa na políciu. "Obchodníci s ľuďmi sa vyhrážajú tým obetiam, že ak pôjdete na políciu, tým, že ste tu nelegálne, vy ste prví, ktorí budete mať problémy, dostanete sa do basy a podobne, nie je to pravda," hovorí vedúca úradu IOM.

Linka pomoci

Keď sa stretnete s podvodníkmi, neváhajte a ozvite sa úradom. "Existuje aj národná linka pomoci, ktorá je zameraná aj na prevenciu aj na nahlasovanie prípadov: +421800800818," dodala Vatráľová.

Téme sa venuje redaktor Daniel Levický Archleb:

Najčítanejšie správy