Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Slovensko ide predsedať Únii, máme päť priorít pre Európu
Zdielať na

Slovensko ide predsedať Únii, máme päť priorít pre Európu

BRATISLAVA / Od 1. júla bude Slovensko predsedať Rade Európskej únie. Koordinovať budeme európsku dvadsaťosmičku presne pol roka.

Politici už teraz končia s prípravami. Dôležité sú nielen technické záležitosti, ale i témy, o ktorých chceme ako krajina prioritne hovoriť.

Päť hlavných bodov

Na úrade vlády predstavili päť hlavných bodov. Ide o zamestnanosť, posilnenie hospodárskeho rastu a trhu, energetiku, migráciu a rozširovanie a vonkajšie vzťahy.

"Presné priority nášho predsedníctva, ktoré budú tri alebo štyri, bude vláda schvaľovať v júni," uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Realita môže program zmeniť

Premiér i šéf diplomacie ale pripúšťajú, že napísané priority sú jedna vec, druhou sú okolnosti, ktoré sa v Európskej únii môžu stať, môžu tento program okamžite zmietnuť zo stola.

"Rizikom napríklad môže byť otázka, ako vyriešiť grécku krízu. Druhé riziko vidíme v projekte Nordstream 2. Treťou okolnosťou, ktorá môže meniť naše priority, je referendum Veľkej Británie naplánované na 23. júna. Sú tu tiež riziká, ktoré sú spojené s migráciou a bezpečnostné otázky," vyratúval premiér Robert Fico.

Jednoduché slová

Vláda chce predsedníctvo využiť aj na to, aby Slováci boli o niečo bližšie Európskej únii a aby lepšie pochopili jej význam. "Ako funguje, ako pracuje, aké má bolesti a aké má radosti," dodal Fico.

"Na tento účel chceme použiť normálny ľudský jazyk," dodal premiér.

Slovensko má na svoje predsedníctvo päť hlavných priorít, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy