Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Ficov Smer schválil princípy, na ktorých chce stavať vládu
Zdielať na

Ficov Smer schválil princípy, na ktorých chce stavať vládu

BRATISLAVA / Smer-SD má záujem byť súčasťou len takej vládnej koalície, ktorá sa zhodne na piatich základných princípoch dnes odsúhlasených predsedníctvom strany. Šéf sociálnych demokratov Robert Fico na tlačovej besede zdôraznil, že strana sa usiluje o vstup do vlády, a preto voličom a potenciálnym koaličným partnerom chcú jasne zadefinovať princípy a podmienky spolupráce.

Smer-SD za dôležitý označil jednotný postoj k migračnej kríze. "Strana bude iba v takej vláde, ktorá odmietne realizáciu akýchkoľvek predpísaných kvót na umiestnenie migrantov a neumožní vznik ucelených enkláv migrantov na našom území, ktorí by boli bezpečnostným rizikom,“ zdôraznil Fico.

Ochrana národných záujmov

Ďalej uviedol, že pre ich stanu je dôležitá ochrana národnoštátnych záujmov, strategických ekonomických záujmov SR a prírodných zdrojov Slovenska, ako je voda, pôda a lesy.

Za tretí dôležitý princíp, na ktorom bude Smer-SD trvať, jej predseda označil "garanciu toho, že sa nebudú rušiť doteraz prijaté sociálne opatrenia, ktoré sú súčasťou tzv. vládnych balíčkov“.

Predsedníctvo odsúhlasilo za kľúčový princíp pri prípadnom zostavovaní vlády aj postoj "k sociálnemu dialógu s partnermi, ako sú zamestnanci, zamestnávatelia a ďalšie významné spoločenské skupiny“.

Vzhľadom na nadchádzajúce slovenské predsedníctvo v EÚ Smer-SD za piatu kľúčovú oblasť, kde je podľa nich dôležitá zhoda s prípadným koaličným partnerom, označil "zhodu na obsahu a výkone historicky prvého predsedníctva SR v EÚ.“

Stabilná koalícia

Robert Fico zopakoval, že strana nikoho nevylučuje z povolebných diskusií a nekomentuje výsledky prieskumov verejnej mienky. O všetkom rozhodnú voliči 5. marca a z volieb môže vzísť aj široká koalícia pravicových strán, pripustil Fico.

Podľa šéfa Smeru-SD sa už ukázalo, že variant pravicového zlepenca je nefunkčný a nestabilný. Stabilná koalícia by mala byť z malého počtu strán a postavená na prezentovaných princípoch, myslí si Fico. Vieme ale, že to nie je jediná možnosť. Zdôraznil, že stabilná a funkčná vláda primárne závisí od počtu členov koalície.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy