Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Robert Fico osobne poslal prvé vratky za plyn, SPP varuje pred podvodníkmi
Zdielať na

Robert Fico osobne poslal prvé vratky za plyn, SPP varuje pred podvodníkmi

BRATISLAVA / Prvé vratky za plyn odoslal na pošte premiér Robert Fico. Státisíce domácností po celom Slovensku sa môžu tešiť na peniaze, ktoré im posiela štát. Premiér odmieta, že by išlo o predvolebnú kampaň, keďže sa to plánovali už pred rokom a pol.

Robert Fico podal prvé vratky spolu s ministrom hospodárstva Vazilom Hudákom na najväčšej pošte v Bratislave.

Varenie, ohrev, kúrenie

Štát vracia peniaze tým domácnostiam, ktoré používajú plyn na varenie, ohrev vody či kúrenie. Pri kúrení štát vracia spotrebiteľom najväčšie čiastky. Od 10 do 160 eur.

Peniaze prídu do schránok prostredníctvom poštových poukážok. Ľudia majú 60 dní na to, aby si išli po peniaze na poštu. Prvé obálky, ktoré Hudák a Fico odovzdali na pošte, by mali prísť do schránok už vo štvrtok.

Vracanie peňazí by malo prebiehať v najbližších dňoch, teda na prelome mesiacov január a február.

47 miliónov eur

Celková suma, ktorá sa dostane do domácností je 47 miliónov eur. Poštovné a obsiahnutie zásielok bude stáť približne milión eur. Pošta odošle približne 100 tisíc zásielok denne. Na prvé zásielky sa môžu tešiť ľudia s priezviskom začínajúcim na písmená A až G.

Pozrite si priloženú reportáž:

Podvody s vratkami

Tému plynových vratiek začali zneužívať podvodníci. Ako upozornil najväčší dodávateľ plynu na Slovensku, Slovenský plynárenský priemysel, v mene jeho spoločnosti začali organizované skupiny od ľudí žiadať takzvaný preddavok na spracovanie dát o vratkách vo výške 20 eur.

"Nikoho sme nepoverili vyberaním akýchkoľvek záloh na výpočet dát. Radíme domácnostiam, aby sa v takýchto prípadoch okamžite obrátili na políciu,“ zdôraznil hovorca SPP Michal Holeš.

Plynári znova opakujú, že domácnosti pre plynové vratky nemusia robiť nič. "Poštovú poukážku so štátnym príspevkom dostanú domácnosti priamo do svojej schránky. Jej platnosť je 60 dní, počas ktorých si ľudia môžu peniaze vyzdvihnúť na akejkoľvek pošte,“ konštatoval Holeš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy