Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Až 250 eur mesačne. Štát pomôže ľuďom pracujúcim ďaleko od domova
Zdielať na

Až 250 eur mesačne. Štát pomôže ľuďom pracujúcim ďaleko od domova

BRATISLAVA / Štát bude pracujúcim, ktorí spĺňajú stanovené kritéria, preplácať náklady spojené s bývaním v mieste pracoviska. Príspevok môže dosiahnuť mesačne až 250 eur.

Na Slovensku máme najviac voľných pracovných miest za posledné roky. Problémom je ale mobilita ľudí, teda to, že by museli za prácou dochádzať.

Po novom bude štát počas novej práce preplácať ľuďom zamestnaných ďaleko od domova náklady na bývanie. Prepláca až do výšky 250 eur mesačne.

Týka sa to ale tých ľudí, ktorí sú evidovaní na úrade práce minimálne tri mesiace a novú prácu si našli aspoň 70 kilometrov od miesta svojho trvalého bydliska.

"Ide o všetky výdavky spojené priamo s bývaním toho pred tým nezamestnaného. Je to suma, ktorá vyjadruje maximálne 80 percent nákladov, napríklad na sumu bývania v nájomnej zmluve toho človeka, rovnako to môžu byť priame náklady súvisiace s energiami, to znamená s plynom, elektrikou, možno nejakou údržbou miesta a podobne," vysvetľuje hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška.

Až 250 eur

Príspevok je rozdelený na dve fázy. Maximálne 250 eur budú ľudia dostávať prvých šesť mesiacov. Potom ďalších 6 mesiacov to už bude len polovica, ale iba pre ľudí ktorí sú z takzvaných znevýhodnených skupín. To znamená, že majú do 29 rokov, alebo nad 50 rokov, prípadne sú dlhodobo nezamestnaní. Po jednom roku sa táto forma podpory končí. Všetky peniaze budú vyplácané spätne za mesiac, nie vopred.

"Uchádzač o zamestnanie, ktorý sa zamestnal, zdokladuje úradu svoje náklady za mesiac marec a finančný príspevok dostane v mesiaci apríl," potvrdzuje hovorkyňa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová.

Bez obmedzení

Príspevok je možné vybaviť priamo na úrade práce podľa miesta bydliska. Čo je dôležité, človek nemusí meniť trvalý pobyt, ten môže zostať pôvodný, ale nahlásený musí byť prechodný pobyt v mieste svojej novej práce.

"Rozpočet na tento príspevok, teda príspevok na mobilitu, nie je nijakým spôsobom obmedzený. To znamená, že tí uchádzači, ktorí majú naň nárok, môžu oň požiadať a dostanú ho," zdôrazňuje Lukáčová.

Téme sa venovali Noviny o 17. Pozrite si analýzu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy