Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Fico chce urýchliť niektoré opatrenia z 3. balíčka
Zdielať na

Fico chce urýchliť niektoré opatrenia z 3. balíčka

BRATISLAVA / V januári budúceho roka by sa mohla podpísať dohoda medzi vládou SR a Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) o tom ako uskutočniť čo najefektívnejšie a najreálnejšie niektoré opatrenia z pripravovaného tretieho sociálneho balíčka vládnej strany Smer-SD. Informoval o tom po spoločnom rokovaní premiér Robert Fico.

"Rozhodli sme sa, že urýchlime práce na niektorých bodoch z tohto tretieho balíka tak, aby sme už čiastočne mohli oznámiť, ešte do parlamentných volieb do marca 2016, či už úplné naplnenie alebo čiastočné naplnenie týchto cieľov," povedal na brífingu predseda vlády.ň

Živelné míňanie

Spoločné rokovanie so zástupcami ZMOS sa týkalo obnovy približne tisíc kilometrov regionálnych ciest za 100 miliónov eur. Na stretnutí vláda predstavila zástupcom ZMOS-u, koľko má k dispozícii prostriedkov a aká je jej predstava o mechanizme rozdeľovania týchto zdrojov a požiadala zástupcov o lokalizáciu najakútnejších oblastí.

"Nechceme jednoducho, aby peniaze určené na opravu, modernizáciu týchto ciest sa míňali živelne, teda, že sa urobí nejaká výzva a kto sa prihlási, tieto peniaze automaticky dostane, hoci to nemusí byť práve obec alebo mesto, kde je akútnosť opravy ciest tak veľká, ako to je v iných častiach Slovenska," poznamenal Fico.

Štartovacie byty

Druhou témou bola výstavba štartovacích nájomných bytov pre mladých ľudí. "Tu sme potrebovali zdôrazniť primátorom a starostom, že sa nemení nič na doterajšom mechanizme výstavby nájomných sociálnych bytov, ktoré sa financujú z dotácie z ministerstva dopravy a potom z úveru, ktorý si berie obec alebo mesto zo Štátneho fondu rozvoja bývania," doplnil premiér.

Ako podotkol, cieľom vlády je koncentrácia takýchto bytov v lokalitách, kde sú pracovné ponuky. "Chápem, že každá obec by asi privítala výstavbu nájomného sociálneho bytu, ale my hlavne musíme ponúkať mladým rodinám a mladým ľuďom možnosť ubytovať sa tam, kde v nejakej rozumnej vzdialenosti sa nachádza aj práca," uviedol Fico. Vláda chce so ZMOS-om identifikovať takéto

Učiteľské byty

Jedným z pripravovaných opatrení balíčka sú aj učiteľské byty s nájmom zadarmo. Podľa Fica je určitá zhoda názorov, že tam, kde sa stavajú nájomné sociálne byty, by bol jeden byt určený pre učiteľov a všetky náklady spojené s týmto bytom by zaplatil štát obci.

"Byt by zostal v rovnakej správcovskej firme a bolo by to podstatne efektívnejšie. Rovnako budeme hovoriť s primátormi miest, kde pravdepodobne by išlo o výstavbu bytových jednotiek, ktoré by boli určené učiteľom," dodal Fico.

Ako povedal predseda ZMOSU-u Michal Sýkora, vytvoria sa pracovné skupiny, ktoré by mali v priebehu mesiaca posúdiť problematiku obnovy ciest. "Čo sa týka učiteľských bytov, tam kde je možnosť bytovky, tak bude bytovka. Tam kde nebude taký záujem zo strany učiteľov, tak bude bytový dom, bude jeden byt alebo dva byty v bytovom dome, ktorý by sa realizoval," vysvetlil Sýkora.

Téme sa venovala reportérka Klaudia Suchomel Guzová:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy