Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bez zmien by bol deficit rozpočtu vyšší, odkazuje Kažimír do Bruselu
Zdielať na

Bez zmien by bol deficit rozpočtu vyšší, odkazuje Kažimír do Bruselu

BRATISLAVA / Deficit verejných financií by bol bez zmien ešte vyšší - viac ako dve percentá z hrubého domáceho produktu. Konštatuje to ministerstvo Petra Kažimíra v dokumente, ktorý schválila vláda a posiela na zhodnotenie do Bruselu.

Návrh rozpočtu pritom na budúci rok počíta so schodkom na úrovni 1,93 percent hrubého domáceho produktu. Tento rozdiel je však podľa ministerstva financií pokrytý.

Povinne a s výhľadom

„Financovanie sociálneho balíčka, zvyšovanie platov a rezerva na nižšiu daň z pridanej hodnoty na vybrané potraviny sú kompenzované šetrením v iných oblastiach,“ konštatuje sa v materiáli.

Členské štáty Európskej únie povinne posielajú svoje rozpočty na odobrenie do Bruselu. A to aj s výhľadom na nasledujúce tri roky.

Vláda euroúradníkom odkazuje, že pripravila súbor opatrení zameraných na podporu ekonomického rastu a zamestnanosti. Za najväčšie výzvy pritom označuje trh práce, zdravotníctvo a základné školstvo.

Mínus dve miliardy

V školstve sa chce zamerať najmä na prepojenie odborného vzdelania s praxou či budovanie škôlok.

„Vláda tiež pripravuje komplexnú reformu rozhodovania o svojej prevádzke, investíciách, politikách a reguláciách na základe hodnoty za verejné peniaze,“ píše sa v materiáli.

Schválený rozpočet na rok 2016 počíta s tým, že vláda minie zhruba o dve miliardy viac, ako vyberie na daniach či iných poplatkoch. Niektorí odborníci ale uznávajú, že je to jeden z najlepších rozpočtov, aký kedy kabinet pod vedením Roberta Fica zostavil.

Koľko stojí chod štátu každého Slováka? Pozrite si analýzu Novín o 17:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy