Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kabinet schválil rozpočet, Fico si pochvaľuje
Zdielať na

Kabinet schválil rozpočet, Fico si pochvaľuje

BRATISLAVA / Návrh rozpočtu verejnej správy na nasledujúce tri roky poputuje do parlamentu. V stredu ho totiž vládny kabinet schválil aj s avizovaným deficitom verejných financií na budúci rok na úrovni 1,93 percent hrubého domáceho produktu.

Na ďalšie roky pritom rezort financií naplánoval ďalšiu konsolidáciu na 0,42 percenta výkonu ekonomiky v roku 2017, pričom vyrovnaného rozpočtu by sme sa mohli dočkať už o rok neskôr. Kabinet Roberta Fica tak naplánoval na budúci rok relatívne ambicióznu konsolidáciu, keďže v tomto roku rezort financií očakáva schodok na úrovni 2,74 percenta hrubého domáceho produktu.

Všetko je splniteľné

Tohtoročný deficit by tak mal byť v skutočnosti o 0,25-percentuálneho bodu vyšší, ako sa predpokladalo v aktuálnom rozpočte, čo je podľa ministra financií Petra Kažimíra spôsobené hlavne korekciami pri eurofondoch. Záväzky na ďalšie roky avizované v novom rozpočte na nasledujúce tri roky sú však podľa neho dosiahnuteľné.

"Všetko to, čo je napísané v číslach, je splniteľné. Dokonca tá miera konsolidácie je polovičná v porovnaní s rokmi 2011 alebo 2013. Dnes s plnou zodpovednosťou viem povedať, že ten cieľ sa dá urobiť, dá sa dosiahnuť,“ dodal na stredajšej tlačovej konferencii po schválení návrhu rozpočtu vládou Kažimír.

Racionálny a triezvy

Návrh rozpočtu si pochvaľuje aj premiér Robert Fico. "Mám zlé správy pre našich oponentov. Tento rozpočet je aj analytikmi vnímaný ako veľmi racionálny a triezvy a zakladá zdravé trendy do budúcnosti,“ povedal.

Návrh rozpočtu pritom podľa premiéra počíta aj s výdavkami na opatrenia, ktoré sú súčasťou sociálnych balíčkov kabinetu. Okrem iného je teda v rozpočte zahrnuté aj zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty na základné potraviny, rozširovanie materských škôl a podobne.

Rezervy

Vláda si okrem toho podľa premiéra vytvára v rozpočte aj určité rezervy. Na riešenie migračnej krízy si odkladá 20 miliónov eur, na hospodárenie zdravotníckych zariadení 50 a na významné investície 76 miliónov eur. 

Samotný návrh hotovostného štátneho rozpočtu predpokladá v budúcom roku celkové príjmy štátnej správy na úrovni 14,027 miliárd eur, kým celkové výdavky sa rozpočtujú na úrovni 15,997. Hotovostný schodok štátneho rozpočtu na budúci rok sa tak navrhuje na úrovni 1,97 miliardy eur. Pre porovnanie, štátny rozpočet na rok 2015 počíta s celkovými príjmami na úrovni 14,495 miliárd eur, výdavkami v objeme 17,479 miliárd eur. Deficit štátneho rozpočtu by tak mal v tomto roku dosiahnuť 2,984 miliard eur.

Návrh rozpočtu na budúci rok pritom naďalej počíta s podporu hypoték pre mladých a predpokladá rast tarifných platov v štátnej správe o 4 percentá.

Na úrade vlády bol redaktor Richard Juriš:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy