Jasno
18°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pre nemocničné stravovanie padali hlavy, stíňal ich minister Čislák
Zdielať na

Pre nemocničné stravovanie padali hlavy, stíňal ich minister Čislák

BRATISLAVA / Minister zdravotníctva Viliam Čislák odvolal šéfa svojho služobného úradu. Martin Senčák skončil pre pochybnosti okolo nákupu stravovacích služieb v rezorte. Spolu s ním skončili aj traja riaditelia nemocníc.

"Ja týmto verejne obviňujem Roberta Fica z toho, že je hyena, ktorá sa priživuje na chorých ľuďoch," uviedol poslanec Igor Matovič. Totoje len jedna z reakcií na informácie denníka Sme o predražených vývarovniach. 

Fico nariadil ministrovi zdravotníctva Viliamovi Čislákovi vykonať kontrolu. Verejnosť na výsledky čakala tri dni. "Na základe týchto zistení chcem vyhlásiť, že pre ministerstvo zdravotníctva v tejto chvíli tieto zmluvy neexistujú. Dohodli sme na sa na odchode z funkcií pánov riaditeľov z Banskej Bystrice, z Popradu a z Trnavy," uviedol Čislák.

"Predložím návrh, aby Martin Senčák bol odvolaný z funckie vedúceho služobného úradu," dodal.

Spoločnosti sa od hystérie dištancujú

Spoločnosti DORA Gastro a Hospital Catering Solutions sa dištancujú od mediálnej hystérie trvajú na tom, že sa riadne zúčastnili riadnej súťaže. Taktiež odmietajú personálne prepojenia.

VIAC ČÍTAJTE TU: Milióny na jedlo sú dobrou investíciou, bráni sa Dora Gastro

Paradoxne na ne ukazuje aj stanovisko spoločnosti Hospital Catering Solutions, v ktorom sa ako nezávislý nemecký investor za firmou Kanebo Investments uvádza Karl Heinz Hauptmann.

Zmluva neexistuje

Zmluvami sa budú zaoberať právnici. "Keďže táto zmluva nešla cez vládu, tým pádom pre nás neexistuje. Nechám priestor právnikom jednej aj druhej strany. Podľa toho budeme postupovať ďalej," dodal Čislák.

"Vláda sama neprišla na to, že 2,5 miliardy slovenských korún bez toho, aby o tom akože vedela. To je aká kompetencia? Povieme si svoje, obetujeme pár ľudí, ale tá karavána ide ďalej a ona musí odísť do depa," hovorí líder strany Sieť Radoslav Procházka.

Odvolať riaditeľov či štátneho úradníka podľa opozície nestačí. Minister Čislák bol totiž na štátnym tajomníkom zdravotníckeho rezortu. "Podľa nás je rovnako zrelý na odvolanie ako bola pani ministerka Zvolenská," dodal Procházka.

Odstúpenie z osobných dôvodov

So šéfom trnavskej a banskobystrickej nemocnice, ktorí padli sa nám spojiť nepodarilo. Odvolaný riaditeľ popradskej nemocnice zvolal krátky brífing. "Hodinu pred jeho tlačovou besedou ma telefonicky požiadal, aby som sa vzdal funkcie z osobných dôvodov. Ja sa odmietam vzdať funkcie z osobných dôvodov nakoľko si nie som vedomý žiadneho pochybenia," uviedol Jozef Tekáč.

Dôvody fatálneho zlyhávania nominantov vládneho Smeru v zdravotníctve minister Čislák nevidí v ich nekompetentnosti. "Myslím si, že sú kompetentní, ale nedodržali zákon tak sme sa k tomu postavili tak, ako sme sa postavili," dodal Čislák.

Mimoriadny výbor

Opozícii sa ešte pred rozhodnutím ministra podarilo vyzbierať dostatok podpisov na zvolanie mimoriadneho Výboru NR SR pre zdravotníctvo. Témou mali byť práve medializované informácie o tendroch na dodávanie stravy do štátnych nemocníc. Ich víťaz však všetky obvinenia odmieta.

Podľa denníka SME štyri štátne nemocnice zaplatia externým prevádzkovateľom vývarovní počas desiatich rokov 81 miliónov eur. Ide o nemocnice v Trenčíne, Banskej Bystrici, Trnave a Poprade, ktoré riadia nominanti ministerstva zdravotníctva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy