Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Blíži sa vykurovacia sezóna. Takto ušetríte
Zdielať na

Blíži sa vykurovacia sezóna. Takto ušetríte

BRATISLAVA / Na Slovensko prúdi stále menej ruského plynu. Momentálne je to necelá polovica objednaného množstva. Blíži sa pritom vykurovacia sezóna, v ktorej spotreba plynu raketovo stúpne. Oproti bežnému dňu až osemnásobne. Úradníci tvrdia, že sme pripravení.

Dodávatelia začnú kúriť až keď denná teplota klesne počas troch nasledujúcich dní pod trinásť stupňov Celzia. Podľa analytičky portálu energia.sk sa dodávatelia musia pripraviť na všetko. "Dodávatelia sa musia pripraviť na všetky možné scenáre. Tento vývoj sa nedá jednoznačne predvídať," tvrdí Lenka Ferenčáková.

SPP garantuje plyn na 180 dní

Slovenský plynárenský priemysel (SPP) garantuje plyn svojim zákazníkom aj v prípade, že by Slovensko zostalo úplne odrezané od dodávok plynu zo všetkých strán na 180 dní. Uschovaný je v podzemných zásobníkoch. "Primárnou úlohou podzemných zásobníkov je vyrovnávať tlak v potrubí v zimnom období," uviedol hovorca SPP Peter Bednár.

Podľa zástupcu dodávateľskej firmy sa počas vykurovacej sezóny v porovnaní s letom spotreba plynu na Slovensku rapídne zvýši. "V októbri je to štvornásobné množstvo," tvrdí obchodný riaditeľ plynárenskej spoločnosti Štefan Nižník.

S prichádzajúcim chladnejším počasím bude toto číslo rásť až na osem násobok. Pri menšom odbere plynu do domácností ho zostane v zálohe viac.

Ako šetriť energie počas zimnej sezóny:

- Už v týchto dňoch odvzdušniť radiátory v bytoch, aby teplá voda mohla cez ne cirkulovať

- Vetrať aspoň desať minút

- Znížiť teplotu v izbách

Súvisiace články

Najčítanejšie správy