Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Plynu je menej, má však byť lacnejší
Zdielať na

Plynu je menej, má však byť lacnejší

BRATISLAVA / Ministerstvo hospodárstva prišlo so zaujímavým paradoxom. Napriek tomu, že v ostatných dňoch k nám z Ruska tečie menej plynu, jeho ceny by mali klesnúť o päť percent.

Napriek súčasným problémom s dodávkami plynu na Slovensku to ale vyzerá tak, že na budúci rok zaň budeme platiť o niečo menej. Jedným z dôvodov je fakt, že chýbajúci plyn z Ruska sa nám podarilo čiastočne nahradiť.

Dobrá správa prišla aj z Bruselu, ktorý prisľúbil kompenzovať škody spôsobené krátením dodávok z Ruska. Plynová vojna by tak nemala naše domácnosti negatívne zasiahnuť.

"Zmluva s Gazpromom je uzatvorená na najbližšie dva roky. Je dlhodobá a stabilná, má stanovené ceny. Preto si môžeme dovoliť vyhlásiť, že tu je manévrovací priestor pre Slovenský plynárenský priemysel, ako aj pre Úrad pre reguláciu sieťových odvetví, a mohol by hýbať s cenami," vysvetlila hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková.

Očakáva sa, že menej plynu k nám bude z Ruska tiecť po celú zimu. Predlžovanie tohto stavu by však finančne ublížilo predovšetkým Moskve.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy