Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nehreje vám radiátor? Problémom môže byť sused
Zdielať na

Nehreje vám radiátor? Problémom môže byť sused

BRATISLAVA / Končí sa október a vykurovacia sezóna sa už začala. Hrejú vám však doma radiátory? Môže byť s tým problém. Ak nehrejú, nenadávajte na správcu. Možno ste ich iba dlho neodvzdušňovali. Znie to zložito, ale trvá to iba pár minút a hravo to zvládne každý. Dá sa to zvládnuť dokonca s príborovým nožíkom!

Platíme za zimu

Až keď za oknami praská zima si uvedomíme, že ich máme. Potom sa čudujeme, že aj keď sú zapnuté na plný výkon, vôbec nehrejú. Problém je, že sme ich neodvzdušnili. Ak ste svoje radiátory nekontrolovali od minulého roka, prípadne ešte dlhšiu dobu, platí toto. "Kúrime potom zbytočne so stratou," hovorí hospodár Pavol Hatala.

Problém je v tom, že sa v radiátore nahromadil vzduch, ktorý bráni vode preniknúť do každej jeho časti. V takom prípade je najvyšší čas na jeho odvzdušnenie, ktoré hravo zvládnete sami a to aj s príborovým nožíkom. "Na radiátor dáme podomácky vyrobenú fľašu a odvzdušňujeme dovtedy, kým nám nepôjde do fľaše voda," vysvetľuje Hatala.

Choďte za susedom

Z ventilu vám môže najprv tiecť hnedá, hrdzavá až čierna voda, čo znamená, že radiátor nebol dlho odvzdušnený. Ventil na odvzdušnenie ale nie je na každom radiátore. Obyvatelia nižších podlaží bytoviek ho tam nemusia mať.

Ak vám stále nehreje radiátor, choďte zaklopať susedovi na najvyššom poschodí. "Oni musia radiátor odvzdušňovať, aby mali ostatní obyvatelia teplo," dodáva vedúci tepelného hospodárstva Ján Antala.

Odvzdušňujte pravidelne

V opačnom prípade voda nemá kadiaľ cirkulovať. Pre rodinné domy to platí obzvlášť. "V rodinnom dome to musíte urobiť každý rok. Ja sa o tom starám pravidelne, a to vždy keď začíname kúriť," povedali nám oslovení ľudia.

Liatinové, "rebriňáky", panelové a plecháče. Typov radiátorov je viac. Aby v zime kúrili na 100% a aby nezhrdzaveli, čo by bolo dosť finančne nákladné odstrániť, ich treba vždy v takomto období odvzdušniť.

Téme sa venuje reportér Ján Baček. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Radiátory_elektrické

isifa.com - ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy