Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Čakajú nás nedoplatky za kúrenie? Dlhá zima je drahá!
Zdielať na

Čakajú nás nedoplatky za kúrenie? Dlhá zima je drahá!

SLOVENSKO / Zime sa akosi stále odísť nechce! A aby sme aspoň doma nemrzli, radiátory v bytoch pracujú naplno, napriek tomu, že už je apríl. Keby len radiátory... Ľudia, ktorí kúria drevom, musia dopĺňať zásoby, lebo to čo mali nachystané, už minuli. Teplári hovoria, že ak nepríde pekná jeseň, nedoplatky za kúrenie nás neminú!

Kúrenie robí vrásky na čele aj riaditeľom škôl. V triedach aj na chodbách musí byť teplo podľa hygienických noriem. "Systém je pustený stále naplno. Minulý rok sme už o takomto čase nekúrili," hovorí riaditeľ školy Dalibor Kalna. Pre vyššie účty za kúrenie budú musieť riaditelia siahnuť hlbšie do rozpočtu, aby deti v škole nemrzli  Spotrebujú tak omnoho viac energie. "Vo februári sme za teplo zaplatili až 11 tisíc eur, kým v minulom roku sme za to to isté obdobie zaplatili len 8 tisíc eur," zdôrazňuje Dalibor Kalna.

Zachráni nás pred nedoplatkami teplejšia jeseň?

Väčší odber tepla zaznamenali aj teplárne. V bytoch sa kúri viac ako v rovnakom období vlani. "Marec bol oproti minulému roku omnoho silnejší, chladnejší, preto sa musí viac kúriť. Takto pred rokom už bolo podstatne teplejšie," konštatuje Miroslav Obšívaný, predseda Slovenského zväzu výrobcov tepla.  Ľudia sa obávajú, že preddavky na teplo nebudú stačiť . Pred nedoplatkami nás ešte môže zachrániť teplá jeseň. "Je veľmi dôležité, ako sa bude vyvíjať druhá polovica apríla a hlavne jeseň. Vlani sme zaznamenali enormne teplú jeseň, a tak celý rok vyšiel s preplatkami," dodáva Miroslav Obšívaný.

Zásoby dreva v kôlňach sa míňajú 

Na severo-východe Slovenska panuje ešte tuhá zima a dedinčanom, ktorí kúria drevom, veru do smiechu nie je. Zásoby dreva v ich kôlňach sa rýchlo míňajú. "Dreváreň je už prázdna..., a bola plná!" povzdychne si obyvateľ Stariny Anton Smandra. Pred zimou mnohí investovali do kúpy dreva približne 1000 eur.   Vtedy si mysleli, že to stačí! Ale keďže nikto takú dlhú zimu nečakal, budú musieť drevo dokúpiť. "Minulý rok mi to drevo vydržalo do mája," hovorí Anton Smandra. Ani ďalšiu obyvateľku Stariny aktuálny stav počasia neteší. "Musíme dorezať drevo, pretože ešte dva týždne a dreváreň bude prázdna," tvrdí Mária Lissyová.

Aj účty za elektrinu budú vyššie

Ľudia v panelákoch si často prikurujú elektrickými ohrievačmi, čo im môže zvýšiť účet za elektrinu. Energetici odporúčajú, skôr ako pridávať teplotu, sa radšej teplejšie obliecť. "Radím znížiť si  teplotu o jeden až dva stupne, pretože každý jeden stupeň bytovej teploty znamená úsporu asi 6 %  peňazí na konečnom účte za teplo," tvrdí hovorca ZSE Ján Orlovský.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy