Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Počasie sužuje Európu. Zrazili sa stovky kamiónov a áut
Zdielať na

Počasie sužuje Európu. Zrazili sa stovky kamiónov a áut

EURÓPA / Silné sneženie a mráz sužujú mnohé krajiny Európy, vrátane Ruska, kde obete zimy stúpajú, Maďarska či Rakúska. Na maďarských diaľniciach uviazlo viac než 700 kamiónov - niektoré z nich sú z Česka alebo Slovenska. K hromadnej zrážke došlo aj na severorakúskej diaľnici A1, kde do seba vrazilo minimálne 70 áut a kamiónov.

Hromadná nehoda v Rakúsku

Vodičov v Rakúsku prekvapila silná námraza. Kvôli nej došlo na diaľnici A1 západne od Viedne pri meste Sankt Polten k hromadnej nehode. Záchranári sa k zraneným nemohli dostať, nakoniec museli ísť pešo. Diaľnica bola totiž zablokovaná a nevznikol žiadny núdzový stredový pruh pre sanitky a hasičov.

Ďalšie nehody sa stali aj v Dolnom Rakúsku na frekventovaných dopravných tepnách. Na diaľnici A2 v smere Viedeň sa zrazilo asi sedem áut, dva ľudia pri havárii utrpeli ľahké zranenia. K haváriám došlo aj na ďalších cestách s vážnymi aj ľahšími zraneniami. Hromadnú nehodu hlásilo aj Švajčiarsko, kde sa v tuneli Rosenberg zrazilo 20 áut, 3 ľudia utrpeli zranenia.

V Rusku mrznú ľudia

Podľa agentúry Interfax len za posledných 24 hodín v Rusku zamrzol jeden človek. Ďalšie 3 desiatky boli mrazivým počasím rôzne zdravotne postihnuté, 16 prijali do nemocníc s omrzlinami. Mrazy tak pripravili od začiatku zimy o život 311 ľudí, 7200 bolo lekársky ošetrených.

V Moskve zaznamenali rekord v množstve snehovej nádielky. Od začiatku marca tu napadlo 80 cm snehu, čo je na marec nezvyklé. Komunálne služby majú vyhlásenú mimoriadnu situáciu. Meteorológovia pritom upozorňujú, že sa situácia v najbližších dňoch zrejme nezlepší.

Slovenské kamióny uviazli v Maďarsku

Extrémne počasie zablokovalo na juhozápade Maďarska viac než 700 prevažne zahraničných kamiónov. Podľa agentúry MTI charitatívne organizácie a úrady poskytujú jedlo a teplé nápoje českým, slovenským, litovským, poľským a rumunským vodičom. Polícia musela dokonca zachraňovať 52 ľudí z ciest, pretože ich zaskočili kritické snehové podmienky.

Tisícky škôl majú prázdniny

S dôsledkami najvýdatnejšieho sneženia za posledných sto rokov bojujú aj v ukrajinskej metropole Kyjev tisícky komunálnych pracovníkov a vojakov. Na cestách sú zápchy, zrútila sa hromadná doprava, v bočných uliciach sa hromadí neodvezený odpad. Úrady sa však cez víkend obávajú pre oteplenie záplav.

V Rumunsku zostali kvôli hustému sneženiu uzavreté tisícky škôl a škôlok. Napätá ostáva situácia v Škótsku, kde je niekoľko obcí a štvrtí už viac než 5 dní bez dodávok elektrickej energie.

V Poľsku priniesli silné mrazy na začiatku marca smrť 25 ľuďom. Tuhá zima tu celkovo pripravila o život 175 osôb. Na severovýchode krajiny sa teplota pohybovala na -15°C, v noci klesla o ďalších 9 stupňov. Rovnako aj v Nemecku meteorológovia nie sú veľmi optimistický. Na severe hlásia sneženie, inak teploty maximálne do 10°C.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy