Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
POČASIE AKTUÁLNE. Sneh je dobré znamenie, tvrdí odborník
Zdielať na

POČASIE AKTUÁLNE. Sneh je dobré znamenie, tvrdí odborník

BRATISLAVA / Namiesto snežienok sneh, namiesto slnka sivé mraky a napokon namiesto jarných teplôt rekordné mrazy. Takto si tu v poslednom čase žijeme. Záhradkárov pritom už určite svrbia dlane, ale na prácu v záhone si budú musieť počkať. Koniec sveta sa napriek tomu neblíži, takéto zimy boli aj v minulosti bežné. Podľa pranostík je dokonca studený marec dobrým znamením.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Oteplí sa na Veľkonočný pondelok

"Tohtoročná zima nepatrí medzi najtuhšie zimy a ani marec, ktorý je studený, nie je taký, ako bol napríklad v roku 1987," vraví klimatológ SHMÚ Pavol Faško. A aj v roku 1975 či 52 a mnohých rokoch predtým, ako sa vôbec s meraniami začalo. Inak by predsa nevznikali pranostiky. 

Istá pranostika hovorí, že pánska láska, ženská chuť a marcové počasie sú veľmi nestabilné. Voči takýmto ľudovým múdrostiam sa nedá nič namietať. Pri záhradkárov však nemáme dobrú správu – na zimu sa vyhovárať netreba, hoci mrzne, záhrada nepočká.

"Čo si aj kožuch oblečieš, predsa v marci zemiaky zasaď," hovorí etnologička Katarína Nádaská. "Napriek chladnému počasiu môžeme v záhrade spraviť poriadok, vyslovene dobré podmienky a počasie sú na rez jabloní a viniča," dopĺňa redaktorka záhradkárskeho magazínu Ida Furiková.

Jar príde do týždňa

So sadením však ešte počkajte, do tej zmrznutej zeme by to šlo aj tak pomerne ťažko. Čo to sa však dá predpripraviť doma v teple. "Môžete si vysiať paradajky, papriky, z okrasných rastlín letničky, môžete spraviť jarný rituál muškátom, vyniesť ich z tmavej miestnosti, ostrihať, presadiť," dopĺňa Furiková.

Na balkón ich však zatiaľ nedávajte. Minimálne dva dni ešte bude počasie besnieť. "V utorok a v stredu na území SR bude veľa oblačnosti, na väčšine územia sneženie, teploty veľmi nízko, väčšinou okolo 0° Celzia," hovorí meteorológ SHMÚ Pavol Beránek.

Jar by mohla byť krásna....

Od štvrtka by však mali teploty stúpať, hoci stále bude naša krajina zažívať polievačku z nebies. Až na Veľkonočný pondelok by to mala nechať už len na našich chlapov. "Pravdepodobne na konci tohto a začiatku budúceho týždňa už začne také počasie, že denné teploty budú zodpovedať kalendárnemu dátumu," dopĺňa Beránek.

"Hovorí sa, že keď sa dlho drží také chladné, zimné počasie, tak potom nastupuje obdobie neskorej jari. Nevylučujem, že sa to môže stať aj tento rok," myslí si klimatológ Faško.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy