Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Jar prišla o 12:02, podľa kalendára...
Zdielať na

Jar prišla o 12:02, podľa kalendára...

BRATISLAVA / Dnes sa presne o 12:02 začne na Slovensku jar. Je to spôsobené jarnou rovnodennosťou, čo znamená, že všetci na Zemi budú mať rovnako dlhý deň ako noc.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Jar prišla. Na niekoľko hodín...

Jarné počasie sa na Slovensku dlho nezdrží. "Zvrtne sa to k chladnejšiemu severnému prúdeniu a ešte niekoľko dní bude studených. Dokonca môže ešte aj snežiť. Väčšia pravdepodobnosť sneženia je na severe a pravý nástup jari príde asi až tesne pred Veľkonočnými sviatkami,"  hovorí meteorológ Najlepšieho počasia RNDr. Peter Jurčovič.

Sneh, slnko, dážď, 20 stupňové mrazy a potom znovu jarných 15 stupňov Celzia. To všetko sa na našom území vystriedalo v priebehu jediného týždňa. Podľa Zuzany Kaňuchovej z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied sa od dnešného dňa budú dni predlžovať a noci skracovať.

Z meteorologických meraní podľa Pavla Faška z SHMÚ skôr vyplýva, že v tomto čase je na Slovensku ešte prechodné počasie medzi zimou a jarou. "Je to podmienené tým, že Slovensko má prechodnú klímu medzi oceánskou a kontinentálnou, takže proces otepľovania môže byť na jar zdržanlivejší, čo je ešte nápadnejšie v klíme západnej Európy, ktorú veľmi ovplyvňuje Atlantický oceán," vysvetlil.

Zároveň dodal, že jeho vplyv na jar a v lete ochladzuje a na jeseň a v zime, naopak, spôsobuje teplejšie počasie v západnej a v strednej Európe.

Vývoj počasia v marci u nás určuje aj to, koľko snehu bolo na konci zimy. "Ak bolo snehu veľa, otepľovanie nie je také rýchle ako v prípade, ak bolo snehu málo," doplnil meteorológ.

Slnko vstúpi do znamenia Barana

Dnes presne o 12:02 vstúpi Slnko do znamenia Barana, čo znamená, že na jeho dráhe po nebeskej sfére bude v tzv. jarnom bode, resp. v bode jarnej rovnodennosti. Obehnutie Zeme okolo Slnka trvá podľa Zuzany Kaňuchovej 365,25 dňa, preto sa astronomické začiatky ročných období z roka na rok posúvajú približne o štvrtinu dňa.

"Aby sme o niekoľko storočí neoslavovali Vianoce počas horúceho leta, zaviedli sa prestupné roky, v ktorých sa vzniknutý rozdiel v dátume vyrovnáva," uzavrela Zuzana Kaňuchová z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy