Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
POČASIE AKTUÁLNE. Zima mala odísť. No neodchádza...
Zdielať na

POČASIE AKTUÁLNE. Zima mala odísť. No neodchádza...

BRATISLAVA / Sneh, slnko, dážď, 20 stupňové mrazy a potom znovu jarných 15 stupňov Celzia. To všetko sa na našom území vystriedalo v priebehu jediného týždňa. Viacerí si aj ponadávali na to, že tieto šialené zmeny počasia a tlaku nám nerobia dobre.

SATELITNÉ ZÁBERY AKTUÁLNEHO VÝVINU POČASIA NÁJDETE TU.

Pýtaš sa ma, čo je s tebou, prečo celý deň spíš, vravím za to všetko môže nebo, máme tlakovú níž," spieva Richard Müller. V skutočnosti to ale nie je až také jednoduché. To, čo nám počas zmeny počasia dáva najviac zabrať, sú najmä elektrické vlastnosti vzduchu a nie tlak. Keby to tak bolo, zrejme by ste už nemali chuť ani nastúpiť do výťahu.  "Mnohokrát, keď sa človek vyvezie výťahom na nejaké 6-10 poschodie, tak prekonáva v krátkej dobe oveľa väčšie zmeny tlaku, ako pri prechode trebárs tých poveternostných frontov," vysvetľuje meteorológ RNDr. Peter Jurčovič.

Meteosenzitívni ľudia trpia

Ak sa teda pri zmene počasia cítite zle, na vine sú elektrické vlastnosti vzduchu. "Vzduchové častice sa otierajú o seba a vzniká statický náboj. A iné elektrické vlastnosti má studený vzduch, iné má teplý vzduch," vysvetľuje meteorológ RNDr. Peter Jurčovič.

Takpovediac veselo to s elektrickými vlastnosťami vzduchu bude aj počas najbližších dní. Cez naše územie už v tejto chvíli prechádza teplý vzduch od juhu. Meteorológovia očakávajú prudké oteplenie. "Dva, tri dni bude pršať, teplota pôjde aj na 12 stupňov," tvrdil včera meteorológ RNDr. Peter Jurčovič.

Jar príde až pred Veľkou nocou

Príde vám táto predpoveď pri dnešnom snežení v Bratislave podozrivo pozitívna? Tu sú odhady na ďalšie dni. "Zvrtne sa to k chladnejšiemu severnému prúdeniu a ešte niekoľko dní bude studených. Dokonca môže ešte aj snežiť. Väčšia pravdepodobnosť sneženia je na severe a pravý nástup jari príde asi až tesne pred Veľkonočnými sviatkami,"  dodáva  RNDr. Peter Jurčovič.

Chcete mať stále najaktuálnejšie informácie o počasí? Stiahnite si NAJLEPŠIE POČASIE do vášho iPhonu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy