Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Kiska podpísal pravidlá vyplácania dôchodkov z druhého piliera
Zdielať na

Kiska podpísal pravidlá vyplácania dôchodkov z druhého piliera

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska podpísal novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení. Tá stanovuje pravidlá, podľa ktorých sa budú od začiatku budúceho roka vyplácať dôchodky z druhého penzijného piliera. Možnosť výberu časti nasporenej sumy by tak malo dostať približne dvanásť percent sporiteľov a v ďalších rokoch až dvadsať. Za novelu zákona hlasovalo 101 poslancov.

Andrej Kiska považuje novelu za prijateľný prienik rôznych názorov a argumentov.

Prví sporitelia z druhého dôchodkového piliera dostanú svoje dôchodky už na budúci rok.

Časť úspor z druhého piliera si bude môcť vybrať viac sporiteľov, ako pôvodne navrhovalo ministerstvo práce. To však za predpokladu, že si sporiteľ od svojej dôchodkovej správcovskej spoločnosti kúpi doživotnú penziu.

Ministerstvo práce sa na tomto kompromise dohodlo s opozičnými poslancami. Ako vtedy uviedol štátny tajomník ministerstva Jozef Burian, ide najmä o tom, aby ľudia mali možnosť dožiť s dôchodkom, ktorý zodpovedá ich štandardu. 

Možnosť takéhoto výberu dostanú tí sporitelia, ktorých súčet dôchodkov z prvého a druhého piliera bude vyšší, ako by bol ich dôchodok, ak by do druhého piliera nevstúpili.

12 percent

Podľa prepočtov ministerstva práce by tak možnosť výberu časti nasporenej sumy malo dostať približne dvanásť percent sporiteľov.

V ďalších rokoch by sa toto číslo malo zvýšiť až na dvadsať percent z celkového počtu sporiteľov.

Od začiatku budúceho roka sa ruší podmienka minimálne desiatich rokov sporenia v druhom pilieri. Jedinou podmienkou pre vyplácanie prostriedkov z kapitalizačného piliera tak bude dosiahnutie dôchodkového veku. V roku 2015 by tak mohlo o vyplácanie prostriedkov z druhého piliera požiadať asi tritisíc sporiteľov.

Druhý dôchodkový pilier má dôležité miesto v penzijnom zabezpečení a v súčasnosti je v ňom päť miliárd sedemsto miliónov eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy