Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Slovenský Eustream zisťuje ukrajinský záujem o plyn
Zdielať na

Slovenský Eustream zisťuje ukrajinský záujem o plyn

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Spoločnosť Eustream začala pri projekte reverzného chodu plynu zo Slovenska na Ukrajinu s procedúrou Open Season. V tomto procese bude slovenský prepravca plynu v nasledujúcich týždňoch zisťovať záväzný záujem účastníkov trhu o prepravné kapacity plynu na Ukrajinu cez plynovod Vojany.

"Prepojenie Slovenska a Ukrajiny spojí prepravné siete operátorov Eustream a Ukrtransgaz cez nový prepojovací bod - Budince, v blízkosti existujúceho prepojovacieho bodu Veľké Kapušany. Toto prepojenie ponúka nové príležitosti na prepravu plynu a posilní cezhraničnú likviditu," informoval hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan.

Dohodu spečatilo memorandum

Záujemcovia o prepravné kapacity plynovodu, ktorým bude prúdiť plyn zo západu na východ, môžu svoje požiadavky predkladať do 23. júna tohto roka. "Po vyhodnotení procesu Open Season, v zmysle prijatých záväzných ponúk, bude nasledovať uzatváranie finálnych zmlúv o preprave plynu medzi Eustreamom a zákazníkmi, takzvanými shippermi," konštatoval Chuguryan.

Plyn zo Slovenska na Ukrajinu bude prúdiť prostredníctvom plynovodu, ktorý spája Vojany a Užhorod. Dohodli sa na tom ukrajinská a slovenská strana koncom apríla tohto roka. Dohodu spečatili podpisom memoranda. Ročne by mohlo vďaka spomínanému plynovodu prúdiť na Ukrajinu do 10 miliárd metrov kubických plynu.

Prvé kubíky v septembri

Prvé kubíky plynu by mohli prúdiť nášmu východnému susedovi už v septembri tohto roka. Do projektu spätného chodu dodávok plynu však musí ešte slovenský prepravca plynu investovať zhruba 20 miliónov eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy