Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sestry v Bojniciach sa búria, majú prísť o peniaze
Zdielať na

Sestry v Bojniciach sa búria, majú prísť o peniaze

BOJNICE / Lekárom platy zvýšili, zdravotné sestry čaká znižovanie. Prísť môžu až o 250 eur mesačne. Takéto obavy počuť v týchto dňoch v bojnickej nemocnici. Sestry sú nespokojné, no mesto im odkazuje, že nemá na ich výplaty peniaze. A tak zdravotné sestry z bojnickej nemocnice žijú v neistote...

Mínus až o 250 €

Onedlho by mali sestrám radikálne znížiť platy. "Vychádza to tak, že každej sestre môžu znížiť plat o 180 až 250 eur," hovorí zdravotná sestra. Okolo 320 zdravotných sestier ktoré tu pracujú by malo prísť o štvrtinu svojho platu.

Vedenie nemocnice tvrdí, že musí šetriť. "My sa snažíme dať do rovnováhy príjmy zariadenia s našimi výdavkami na mzdy," uviedol riaditeľ bojnickej nemocnice Jozef Belanský.

Nemocnica je zadĺžená a na platy minú viac ako 80 percent prostriedkov, ktoré prichádzajú z poisťovní. "Paradoxne lekárom platy zvyšovali, nechápem prečo sa musí šetriť práce na sestričkách. Viem, že situácia je komplikovaná, ale tomuto fakt nerozumiem," hovorí zdravotná sestra.

Lekárom platy zvýšiť museli...

Vedenie nemocnice tvrdí, že lekárom platy zvýšiť museli. Sestry naopak čaká uskromňovanie. Sestry spísali petíciu, žiadajú vedenie trenčianskeho samosprávneho kraja, pod správu ktorého nemocnica patrí, aby pomohlo. "Chceme, aby zostali platy také ako doteraz," hovorí zdravotná sestra.

"Trenčiansky samosprávny kraj nemá zákonné ani finančné možnosti na doplatenie miezd sestrám a pôrodným asistentkám,"
uviedla hovorkyňa Trenčianskeho samosprávneho kraja Petra Čimová.

Odborári a vedenie budú vyjednávať

Odborári a vedenie nemocnice budú ešte vyjednávať. Ak sa nedohodnú, dôjde k radikálnemu znižovaniu platov. "My naozaj chceme urobiť poriadok v platoch zdravotníkov, ale vieme to urobiť iba v našich zariadeniach," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

"Nechápem prečo sestre vo fakultnej nemocnici zostane plat a nám nie, keď robíme to isté," dodala zdravotná sestra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy