Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Národná banka mapuje finančnú situáciu Slovákov
Zdielať na

Národná banka mapuje finančnú situáciu Slovákov

BRATISLAVA / Ak u vás doma v najbližších dňoch niekto zazvoní a bude sa pýtať na vaše peniaze - nezľaknite sa. Pravdepodobne to totiž bude štatistický pracovník. Národná banka Slovenska a Štatistický úrad chcú totiž zisťovať, v akej finančnej situácii sú naše domácnosti a na čo najviac míňame.

Opýtajú sa aj koľko zarábate

Počas februára a marca chce Národná banka Slovenska zistiť, ako na tom finančne sme. Oslovených bude 4 200 domácnosti v 400 obciach a je preto dosť možné, že navštívia aj vás.

Kde pracujete, koľko zarábate, koľko ste si požičali a aj koľko míňate - to je len zlomok otázok z dotazníka, ktorý si na vás pripravil Štatistický úrad.

Zamestnanca si preverte

Údaje z dotazníkov vraj Národná banka potrebuje na to, aby robila lepšie rozhodnutia v menovej politike a na verejnosť sa vraj nedostanú. Odporúčame vám však, aby ste si človeka za vašimi dverami preverili - mal by mať preukaz zamestnanca Štatistického úradu a pozývací list z Národnej banky.

Je veľmi dôležité poznať tieto odpovede, pretože vklady ľudí rastú, úspory rastú a ľudia tie peniaze nemíňajú! Tržby v obchodoch napríklad klesajú. Súkromné banky však o našich finančných zvykoch už čo to vedia - a prezrádzame im to sami - bez toho, aby sme vypĺňali nejaké tie dotazníky.

"Zo štatistík používania kariet vieme, že ľudia najviac míňajú na potraviny, potom je to na benzínových pumpách, na oblečenie a nábytok," dodáva hovorkyňa komerčnej banky Zuzana Eliášová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy