Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Čierne stavby zbúrajú, k tomu pokuty a väzenie!
Zdielať na

Čierne stavby zbúrajú, k tomu pokuty a väzenie!

BRATISLAVA / So slovami myslíme to smrteľne vážne štátny tajomník ministra dopravy predstavil návrh nového stavebného zákona. Po takmer 40-tich rokoch, sa finančné sankcie za čierne stavby zdvojnásobia. A stavebných úradníkov pošle vraj ministertsvo opäť do školy.

Vysoké pokuty alebo väzenie

"Po novom zákone, čierne stavby zmiznú z povrchu zemského, pokiaľ ide o Slovensko," vyjadril sa František Palko, štátny tajomník ministra dopravy. Rešpekt v podobe vysokých pokút a väzenie. To sú nástroje ktorými to chcú u nás dosiahnuť. Pokuty za neuposlúchnutie zastavenia prác na čiernej stavbe, sa po novom budú šplhať od 50 tisíc eur až po 300 tisíc eur.

"Ten kto neuposlúchne a nezbúra čiernu stavbu, bude sa to klasifikovať ako trestný čin," pokračoval v objasňovaní nového stavebného zákona František Palko.

Čiernu stavbu odpoja od plynu a elektriny

V prípade zistenia čiernej stavby úradníci vydajú rozhodnutie, podľa ktorého dodávatelia elektriny či plynu budú musieť budovu od dodávok odpojiť. ale pozor! Stať sa zamestnancom stavebného úradu už nebude také jednoduché. "Situácia je dnes taká, že stavebným úradníkom môže byť aj umelec," dodal Palko. Toto sa však zmení.

Každý  vysokoškolský, či stredoškolský vzdelaný stavebník, bude musieť mať pred nástupom na úrad prax v stavebníctve a každých 10 rokov prejdú opätovnou previerkou.

Stavebný zákon môžete ovplyvniť aj vy

Podľa Palka je v súčastnosti na Slovensku viac ako 2900 stavebných úradov. Zmeniť to má reorganizácia a po novom bude len 230 stavebných úradov, čo má zvýšiť kvalifikáciu úradníkov. Zmeniť, navrhnúť či doplniť možete do stavebného zákona stále aj vy. "Dnešným dňom sa budú môcť všetci občania a podnikatelia prostredníctvom nášho webu, oboznámiť s týmto návrhom a taktiež dať svoje návrhy a pripomienky," povedal Palko. Urobiť tak môžete do 15. septembra 2013.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

wikipedia

Súvisiace články

Najčítanejšie správy