Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V4 vo Varšave. Japonské investície prídu na Slovensku
Zdielať na

V4 vo Varšave. Japonské investície prídu na Slovensku

VARŠAVA / Japonskí investori vytvorili v SR už niekoľko tisíc pracovných miest. Slovensko je však pre významných investorov z tejto krajiny stále málo známe, upozornil po rokovaní s japonským premiérom Šinzóm Abem vo Varšave predseda vlády SR Robert Fico.

Vytvorenie spoločnej slovensko-japonskej rady

Hovorili preto o možnosti vytvorenia spoločnej slovensko-japonskej rady, ktorá by podporovala vzájomné investície a vedeckú spoluprácu. Obidve krajiny sa podľa Fica cítia veľmi silné v otázke jadrovej bezpečnosti. Majú totiž dlhoročné skúsenosti v tejto oblasti. "Japonská aj slovenská strana majú záujem nielen na vzájomnej výmene informácií, ale aj poskytovaní služieb iným krajinám, pokiaľ ide o expertov na jadrovú bezpečnosť," priblížil premiér.

Slovensko má tiež podľa Fica záujem čo najrýchlejšie uzatvoriť s Japonskom zmluvu o sociálnom zabezpečení či časom spustiť schému tzv. pracovných prázdnin, ktoré by mali umožniť mladým ľuďom zo SR a Japonska stráviť určitý čas v partnerskej krajine. Slovenský a japonský premiér si vymenili tiež názory na niektoré kandidatúry.

Voľný obchod medzi EÚ a Japonskom

Japonsko má podľa Fica veľký záujem o nestále členstvo v Bezpečnostnej rade OSN, rovnako však otvára otázku celkovej reformy tejto organizácie. Ak by k tomu došlo, Slovensko podporuje úsilie tejto krajiny stať sa stálym členom Bezpečnostnej rady. Premiéri Vyšehradskej štvorky (V4) na nedeľnom rozšírenom summite venovanom práve spolupráci s Japonskom vo Varšave spoločne vyjadrili podporu dohode o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a touto krajinou.

Jej úspešné uzatvorenie by podľa českého premiéra Petra Nečasa prispela k rastu európskej ekonomiky na úrovni 0,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Japonský premiér po skončení summitu pripomenul, že vzájomná spolupráca s regiónom V4 trvá už desať rokov a za ten čas tu firmy z jeho krajiny vytvorili približne 120.000 pracovných miest. Priestor na posilnenie vzťahov vidí Abe najmä v oblasti energetickej politiky. "Opierame sa o spoločné hodnoty, ktoré zdieľame," zdôraznil. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy