Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Investíciami prikryjú siahnutie na majetok, tvrdí opozícia
Zdielať na

Investíciami prikryjú siahnutie na majetok, tvrdí opozícia

BRATISLAVA / Príprava významných investícií a ich realizácia by sa mala zrýchliť. Zároveň by sa termín "významná investícia" mohol vzťahovať na akýkoľvek druh stavieb. Vyplýva to z novely zákona, ktorý poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. Jeho predkladateľmi sú Maroš Kondrót, Michal Bagačka a František Petro zo Smeru-SD.

Významná investícia? Náklady minimálne 100 mil. eur

Za významnú investíciu by sa podľa poslaneckého návrhu mala považovať stavba s investičnými nákladmi minimálne 100 mil. eur namiesto súčasnej sumy 33,194 mil. eur. Ďalšou podmienkou pre významnú investíciu má byť, že stavba bude národohospodársky významná alebo jej realizáciou sa vytvorí najmenej tristo nových pracovných miest.

Zachovaná zostane požiadavka, že za významnú investíciu sa bude považovať len stavba, o ktorej vláda rozhodla, že jej uskutočnenie je vo verejnom záujme.

Nič významné sa nemení, tvrdí Kondrót

KDH tvrdí, že táto poslanecká novela navrhuje rozšíriť podmienky, za ktorých je možné siahnuť cez inštitút vyvlastnenia na súkromné vlastníctvo. "Je absurdné uvažovať, že na základe vytvorenia tristo pracovných miest je možné siahnuť na súkromné vlastníctvo v tzv. verejnom záujme," povedal pred časom predseda KDH Ján Figeľ.

Proces prijímania tejto novely je podľa neho veľmi rozporuplný, bez verejnej diskusie a medzirezortného pripomienkového konania. Kondrót predložený návrh obhajoval tým, že zákon v dnešnej podobe schválila v roku 1999 Dzurindova vláda. Navyše vyvlastňovania sa podľa jeho slov vôbec nedotýka. "Nič nové alebo významné sa tam nemení," dodal. 

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy