Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na rozvod bez súdu má stačiť podpis u notára
Zdielať na

Na rozvod bez súdu má stačiť podpis u notára

BRATISLAVA / Strana SaS chce presadiť zákon, podľa ktorého by k zániku zväzku stačil len podpis u notára. Teda šlo by o rozvod dohodou.

Štát by nemal strkať nos do intímností

"Ak dvaja môžu uzavrieť manželstvo dohodou, teda ak vtedy stačí dohoda, slobodné rozhodnutie dvoch ľudí, to isté by malo platiť aj v prípade rozvodov.  Nevidíme dôvod, aby štát strkal do intímnych vecí nos, aby sudca rozhodoval, či sa niekto smie rozviesť, alebo nie," hovorí poslanec SaS Richard Sulík. 

Manželské páry, ktoré nemajú deti alebo ich deti sú už dospelé by podľa strany SaS  mohli byť rozvedené len podpísaním notárskej zápisnice. Páry, ktoré deti majú by sa tiež mohli rozviesť podpísaním dohody, ale o porozvodovej starostlivosti o deti vždy následne rozhodne súd.

Každá hádka by nemala končiť rozvodom

"Nechceme úplne  zrušiť možnosť súdu, ale dať manželom na výber. Ak nechcú svoje súkromie intímnosti rozpitvávať na verejnosti, nech tak nerobia," pokračuje poslankyňa Lucia Nicholsonová. Podľa liberálov je už  možnosť rozvodu dohodou platná takmer vo všetkých európskych krajinách.

"Francúzsko, Nemecko, Portugalsko, Česká republika, nevidíme dôvod, aby  Slovensko bolo spiatočnícke," dodáva Nicholsonová. "Odbremenilo by to súdy a áno, mnohé páry sa dohodnúť vedia. I keď problém sú deti a majetok ale áno, súhlasím," hovorí prvý advokát JUDr. Drahomír Tomčo.

"Nie som za, lebo každá hádka by nemala končiť rozvodom. Pojem rodina tak veľmi upadá. Ale áno, je pravdou, že ak sa dvaja chcú rozísť, v tom problém nie je, problém je v starostlivosti o deti. To je v súčasnosti veľký problém. Ale nemalo by to prebehnúť bez prítomnosti súdu," hovorí zase druhý advokát, JUDr. Marcel Boris.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy