Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Zrušia zberné suroviny, za šrot nič nedostanete
Zdielať na

Zrušia zberné suroviny, za šrot nič nedostanete

BRATISLAVA / Nové pravidlá znížia poplatky za komunálny odpad každému občanovi. Minister životného prostredia Peter Žiga dnes predstavil , podľa jeho slov- modernú legislatívu , ktorá vraj po novom od základu zmení zber a likvidáciu odpadu na Slovensku k lepšiemu.

Viac separujte a ušetríte

"Chceme aby výrobcovia a dovozcovia, ktorí za odpad platia, mali rozšírenú zodpovednosť. Bude úplný zákaz výkupu kovov od fyzických osôb v zberných surovinách," Peter Žiga, Minister životného prostredia. Navrhnú tiež mestám a obciam väčšie kompetencie za súčinnosti polície a obvodných úradov pri čiernych skládkach.

Čo to bude znamenať v praxi? Rozšírená zodpovednosť pre výrobcov a dovozcov znamená síce pre občana nižšie poplatky za komunálny odpad, ale len v prípade, že všetok svoj odpad budú triediť.

"V prípade že má obec zberný dvor, výrobcovia a dovozcovia sú povinní zabezpečiť odvod tohto odpadu. Čím viac občania budú separovať odpad, tým menej nákladov má obec a to sa premietne do cien," vysvetľuje minister.

Radiátor alebo poklop

V obci Vysoká nad Moravou navrhované zmeny starostu vôbec nenadchli. "Všetky obaly aby boli vratné, aby sa zálohovali. Vtedy by bolo všetko vyriešené a o odpade by už nebolo treba hovoriť." myslí si Dušan Dvoran, starosta Vysoká pri Morave.

Ministrom  navrhované zrušenie výkupu železa od ľudí tiež v praxi neteší. Aj tí poctiví vo výkupe nedostanú ani cent. Majiteľ kovošrotu nám potvrdil, že 20 percent jeho zákazníkov sú bezdomovci. Napríklad za radiátor im vyplatí 20 eur. "No nebude to pre nás likvidačné ale o zisk prídeme," myslí si Pavol Šotek, majiteľ kovošrotu.

Čiernym skládkam by  postupne malo odzvoniť tiež. "Budeme využívať spoluprácu s polícou aby pracovníci mesta kontrolovali skládky s políciou čím sa získava autorita a na mieste hneď udelia pokutu," povedal Ing. Dušan Jurík z ddelenia enviromentálneho riadenia Ministerstva životného prostredia SR.

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

TV JOJ/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy