Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Bič na neplatičov výživného. Zavedú úroky z omeškania
Zdielať na

Bič na neplatičov výživného. Zavedú úroky z omeškania

BRATISLAVA / Aj napriek tomu, že neplatenie výživného je trestný čin, tisícky ľudí si túto svoju povinnosť neplnia. Poslanci SMERu teraz prichádzajú s návrhom, ktorý by mal takýchto ľudí prinútiť platiť. Neplatiči by podľa nich mali nielen zaplatiť dlžné výživné, ale aj úroky z omeškania. Tento návrh sa pozdáva aj opozícii.

Čím neskôr, tým viac

Dnes je úplne bežné, že za nezaplatenú faktúru za mobil, lízingovú či úverovú splátku platíte úroky z omeškania. Aj keď sa o úročení neplateného výživného hovorilo už dávnejšie, dnes je to už iba krôčik k realite. Piati poslanci SMERU návrh predložili vláde a tá ho pred dvoma dňami schválila.

"Chceme zaviesť úroky, ale pri všetkých druhoch vyživovacej povinnosti. Čiže nielen voči deťom, ale aj voči rodičom, manželke, príbuzným," uviedol Anton Martvoň, poslanec SMER-SD a spoluautor návrhu.

Bez výživného, sa rodič musí zadlžovať

Výška úroku by mala byť o 5 percent vyššia ako základná úroková sadzba, ktorú stanovuje Európska centrálna banka. Poslanci počítajú aj s mesačnou bezúročnou lehotou. V prípade, že by na príklad meškala výplata.

"Pomôže to strašne veľa ženám a mužom, ktorí každý mesiac čakajú na peniaze od bývalého partnera, pretože tie peniaze potrebujú, aby sa nemuseli zadlžovať,"  myslí si Lucia Nicholsonová, poslankyňa SaS. Návrh na úročenie výživného je už v druhom čítaní v parlamente. Ak ho poslanci schvália, mal by platiť už od júna tohto roka.

V roku 2001 súdených 4500 ľudí

Na Slovensku je šesť druhov vyživovacích povinností - najčastejšia je vo vzťahu rodičov k deťom, avšak sú aj povinnosti detí k rodičom, medzi ostatnými príbuznými či medzi manželmi. Len za rok 2011 bolo súdených cez 4500 ľudí, ktorí vôbec neplatili výživné a 3500 ich bolo aj odsúdených," upresňuje Martvoň. 

Už takmer štyri roky je možné neplatičov výživného trestať aj odoberaním vodičských preukazov, čo presadila bývalá poslankyňa za HZDS Tóthová. Z tohto dôvodu zadržia v priemere okolo 60 vodičákov mesačne.

VIAC SA DOZVIETE TU.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy