Oblačno
14°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Vek odchodu do dôchodku sa bude zvyšovať
Zdielať na

Vek odchodu do dôchodku sa bude zvyšovať

BRATISLAVA / Nízka pôrodnosť a zvyšujúci sa vek obyvateľov nútia všetky krajiny Európy posúvať vek odchodu do dôchodku. A my nie sme výnimka. Vyzerá to tak, že sa postupne uberáme smerom "čím dlhšie budeme žiť, tým dlhšie budeme pracovať".

Dnes 62. Od 2016...

Kým dnes sa u nás odchádza do penzie v 62-och rokoch, tak od roku 2016 sa odchod začne postupne posúvať vyššie. V koľkých rokoch do dôchodku odídeme zatiaľ známe nie je, Štatistický úrad bude najskôr sledovať priemernú strednú dĺžku života a potom sa uvidí.

Ide najmä o peniaze. Novela zákona, ktorou sa okrem iného znížil príspevok do druhého piliera z 9 % na 4 % hrubej mzdy, podľa vlády súvisela s udržateľnosťou penzijného systému.

"Nastavenie druhého piliera, ktorého parametre sa dlhodobo ukazovali ako nerealistické, bolo potrebné zmeniť. K udržateľnosti významne pomohli aj zmeny v prvom pilieri, najmä automatický, teda najspravodlivejší spôsob nastavenia veku odchodu do dôchodku," povedal nedávno pri hodnotení prvého roku vlády minister práce Ján Richter (SMER-SD).

2038: Penzia od 64 rokov

Nárast nebude radikálny, stúpnuť by mal mierne. Predpokladá sa, že v roku 2016 to bude o 32 dní a o rok neskôr o 40 dní. Ak by to takto išlo ďalej tak v roku 2038 by sme do dôchodku išli o dva roky neskôr. A to vo veku 64 rokov.

Minulý rok si Slovensko polepšilo v ukazovateli dlhodobej udržateľnosti verejných financií, teda v miere, akým spôsobom štát prenáša finančné bremeno na ďalšie generácie.

A má to byť  predovšetkým kvôli reforme prvého penzijného piliera. Postupným zvyšovaním veku odchodu do dôchodku sa má zvýšiť zamestnanosť a ľahšie sa má dýchať ďalším generáciám.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy