Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ženy v čase krízy? Menej práce, menší plat než muži...
Zdielať na

Ženy v čase krízy? Menej práce, menší plat než muži...

BRUSEL / Už druhý deň v Európskom parlamente poslanci diskutujú o tom, ako ťažko sa majú ženy počas krízy. Čísla totiž nepustia - zarábajú o 20, dokonca 30 percent menej než muži a navyše sa ich viac dotýkajú všetky zmeny posledných rokov....

Častejšie prichádzajú o prácu

"Desať rokov som bojovala proti tomu, aby sa zaviedol povinný počet pracovných miest pre ženy. Hovorila som si, že si to vybojujeme sami. Dnes viem, že kvóty sú nutné zlo." To sú slová europoslankyne zo skupiny bojujúcej za rovnoprávnosť.

Kto totiž častejšie prichádza o prácu? Kto nemá šancu to poriadne ovplyvniť? Ženy. V inštitúciách, v ktorých sa totiž rozhoduje, ich sedí pramálo. Preto si práve Európska únia určila za jednu z priorít vybojovať pre ženy rovnaké platy aj možnosti.

Ako to zmeniť?

Viaceré štáty ako napríklad Estónsko, Fínsko, Portugalsko alebo Litva už zaviedli mnohé zmeny. Vo väčšine krajín sa ale stále nedeje nič. Europoslanci z výboru pre rodovú rovnosť dnes vyhlásili, že v Únii potrebujeme predpisy, ktoré by zabezpečili plnú zamestnanosť žien a zaistili by rozvoj aj iných ako vyslovene mužských odvetví.

Poslanci teraz debatujú o tom, ako lepšie prerozdeľovať peniaze na podporu zamestnanosti práve nežnejšieho pohlavia.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy