Polojasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ženy stále dostávajú menej, dodnes pracovali zadarmo!
Zdielať na

Ženy stále dostávajú menej, dodnes pracovali zadarmo!

BRATISLAVA / Máme 59. deň v roku a až doteraz ženy pracovali zadarmo. Na 28. februára pripadol Európsky deň rovnosti v odmeňovaní. Žiaľ aj v roku 2013 vo vyspelom západnom svete ženy nedosahujú plat ako muži.

Ženy musia pracovať o 59 dní viac

Európsky deň rovnosti vyjadruje to, o koľko dní musia pracovať ženy viac, aby sa dorovnali mužom, to znamená, že ženy musia pracovať o 59 dní na viac, aby sa dorovnali platovo.

Aj to nie všade v Európe. Oproti Európskemu priemeru zaostávajú Slovenky, ktoré môžu naozaj škrípať zubami. Ich deň len príde a to až neskôr. "Minulý rok sme boli takmer mesiac po EÚ priemere. Takže ten slovenský deň rovnosti v odmeňovania si ešte len pripomenieme," uviedol Andrej Králik, hovorca zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Toto sú len zrátané čísla. Keby sme to rozmenili na drobnejšie tak zisťujeme príčiny tohto fenoménu. Muži pracujú na lepšie platených flekoch, ako IT-čkari, či manažéri, ženy často naopak. "Príkladom môžu byť sekretárky, učiteľky, upratovačky," hovorí zástupca portálu platy.sk Miroslav Dravecký.

Keby sme prirovnali rovnakú pozíciu, dostávame sa k inému výsledku. "Tak ten rozdiel nie je 20-percentný, ale tie ženy zarábajú len o sedem percent menej," dodáva Dravecký.

Flašíková-Beňová: Ženy sú usilovnejšie

Ženy majú ešte jeden kariérny hendikep, ktorý nezmení žiadna smernica z Bruselu. Rodia deti. "Kým plat mužov za tie tri roky rástol, tak ženám stál a po materskej sa vracajú na trh s tým platom, ktorý mali predtým," dodáva Dravecký. Europoslankyňa Flašíková-Beňová dodáva, že lepšie sú na tom ženy na severe a západe Európy. A má ešte jeden odkaz pre všetkých "Sa im to určite vráti, pretože ženy sú oveľa pracovitejšie ako muži," myslí si europoslankyňa.

Téme sa ďalej venuje reportér Richard Juriš. INFORMÁCIE ONLINE TU. 

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy