Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
400 000 ľudí bez práce. Ako sa opäť postaviť na nohy?
Zdielať na

400 000 ľudí bez práce. Ako sa opäť postaviť na nohy?

BRATISLAVA / Na Slovensku je takmer pol milióna ľudí bez práce. Toto číslo v priebehu najbližších dní ešte porastie. Zamestnanci úradov práce nestíhajú. Už teraz na jednu voľnú pracovnú ponuku pripadajú desiatky nezamestnaných.

Kradla, lebo si nevedela nájsť prácu

Simonu len pred dvoma týždňami pustili z väzenia pre drobné krádeže potravín, za ktoré si posedela tri mesiace. Ako sama uviedla, kradnúť musela, pretože inak by nemala dať čo do úst. Takto riešila situáciu, že sa nevedela zamestnať. Svoje šance na novú práce však nevidí príliš ružovo. "Ja by som chcela čokoľvek. Možno aj vykladanie tovaru. Na začiatok aby bolo," hovorí Simona.

Lucia je typický príklad Slovenky, ktorá si už dlhý čas nevie nájsť prácu. Na úrad chodí niečo vyše mesiaca. Je bez dokončeného odborného vzdelania a preto využíva všetky dostupné prostriedky na získanie akéhokoľvek zamestnania. "Človek sa musí snažiť lepšie," hovorí Lucia.

Len jedna pracovníčka úradu práce vybaví mesačne 700 ľudí, teda nemá dosť času sa každému venovať. "Novelou zákona očakávame, že sa zefektívni práca," uviedla riaditeľka Úradu práce v Bratislave Daniela Focková.

Spoliehajte sa sami na seba

Ľudia by sa preto mali spoliehať sami na seba. Tí starší, ktorým sa už dlhší čas nedarí si nájsť prácu, by sa mali poobzerať po iných pracovných smeroch. Svoje o tom vie aj pán Stanislav, ktorý chce prejsť zo stavebníckej brandže na opatrovníctvo. "Keď sa zdokonalím v nemčine, tak môžem mať celoživotné zamestnanie," uviedol Stanislav.

Mladší by naopak mali zmierniť z vysokých platových nárokov, hlavne keď ešte nemajú dostatok praxe. "Mladí ľudia do 25 rokov chcú robiť pomocné práce za 630 € mesačne. Ľudia, ktorí majú 29 rokov a viac sú ochotní pracovať za 150 € a menej," uviedla hovorkyňa pracovného portálu profesia.sk Marcela Glevická. Napriek tomu treba každú šancu využiť. Ak sa vám nejaká firma páči a práve teraz nikoho nehľadá, aj tak treba skúsiť šťastie.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy