Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nútené práce? Možno, ale odpratať sneh sa aj tak oplatí...
Zdielať na

Nútené práce? Možno, ale odpratať sneh sa aj tak oplatí...

Zákon hovorí, že majitelia domov a budov musia odpratávať sneh a posýpať chodníky pri svojich nehnuteľnostiach. Podľa niektorých právnikov sú tú nútené práce. Tie ale naša ústava zakazuje. V Českej republike preto zmenili zákon a o chodníky sa musí postarať ich majiteľ - teda obec. Zaujímavé je, že v USA riešia opačný extrém, tam je nezákonné starať sa o cudzí majetok.

Američania iným opratávať sneh nesmú

Trochu iné pravidlá platia v Amerike a trochu iné na Slovensku. A týka sa to aj obyčajného opratávania snehu. Päťdesiattriročná Američanka Susan Woren chcela urobiť spoluobčanom radosť a keď napadol sneh, vzala lopatu a podhrabávala im sneh z chodníkov a ciest. Minulý týždeň ju však zatkla polícia, pretože sneh odhrabávala bez povolenia vlastníkov pozemkov.

U nás by sa jej nestalo nič. Pretože robiť takéto láskavosti pre obec si vyžaduje zákon pod hrozbou pokuty. A to až 33 eur pre fyzické osoby, ako nám potvrdil primátor mesta Bratislava Ľubomír Andrassy.

Pre právnické osoby, napríklad firmy, až 6600. Ide pritom o obecný majetok. O ten by sa teda predovšetkým mal starať vlastník, čiže obec - tak znie zákon. Zároveň však iný zákon určuje, že o obecný majetok sa má postarať občan.

Toto ustanovenie však pochádza ešte z čias socializmu a nikto ho zatiaľ nezmenil. Problém zabezpečiť čistý chodník majú nielen radoví občania, ale aj firmy. Nemôžu si to totiž dať do nákladov.

Z pohľadu našej ústavy môže ísť o nútené práce, podobné aké poznáme z ruských Gulagov. U nás sú však zakázané. Či je to tak ale môže rozhodnúť Ústavný súd, no zatiaľ nikto také podanie nepodal.

Sneh by mohli opratávať väzni, vojaci

Druhou možnosťou je zmena zákona v parlamente. To sa podarilo napríklad v Českej republike, kde povinnosť starať sa o obecný chodník už neplatí. Chodníky by v takom prípade mohli čistiť napríklad nezamestnaní. No je tu problém. "Nezamestnaných nemôžeme, je to komplikované," tvrdí Andrassy.

Navyše, chápalo by sa to ako nútené práce. Výnimku môžu tvoriť vojaci a väzni a tu je to asi najschodnejšie. Magistrát o tom práve rokuje. No o obecné chodníky priľahlé k budovám sa aj naďalej budú musieť postarať ich vlastníci, pokiaľ sa nezmení zákon.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO. 

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy