Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Stop vysokým odmenám bankárov! EÚ úraduje
Zdielať na

Stop vysokým odmenám bankárov! EÚ úraduje

BRUSEL / Európska únia chce obmedziť bonusy pre bankárov na výšku ich platu. Dohodli sa na tom vo štvrtok zástupcovia členských štátov európskej dvadsaťsedmičky a Európskeho parlamentu po nočných rokovaniach v Bruseli. Novým pravidlám majú od budúceho roku podliehať všetky banky so sídlom v Európskej únii bez ohľadu na krajinu pôvodu, ako aj európske úverové ústavy pôsobiace v zahraničí.

Žiadne výnimky

So súhlasom väčšiny akcionárov bude možné odmeny bankárov zvýšiť až na dvojnásobok platu. "Nebudú výnimky. Bude to platiť pre všetky banky vo vnútri a mimo Európskej únie a všetky zahraničné banky vo vnútri Európskej únie," uviedol rakúsky europoslanec Othmar Karas, ktorý pomáhal vyrokovať dohodu. Podľa agentúry Reuters to v praxi znamená, že jednotným limitom budú podliehať napríklad zamestnanci Deutsche Bank v New Yorku, ako aj bankári americkej Goldman Sachs vo Frankfurte alebo Londýne.

Sklamaná Británia

Verejnosť v EÚ, ktorá sa spamätáva z následkov globálnej finančnej krízy z roku 2008, pravdepodobne zavedenie limitov pre bankárov privíta. Dohoda však znamená sklamanie pre Veľkú Britániu, ktorá sa ohraničeniu bonusov dlhodobo snaží zabrániť. Nová regulácia zasiahne najtvrdšie finančnú metropolu Londýn, kde pracuje v bankovníctve a príbuzných povolaniach 144 000 ľudí. Na schválenie regulácie postačuje súhlas väčšiny členských štátov, Británia teda dohodu nemôže samostatne zablokovať.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy