Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vybielené účty Slovákov. Neoprávnených výberov pribúda...
Zdielať na

Vybielené účty Slovákov. Neoprávnených výberov pribúda...

BRATISLAVA / Nie všetci Slováci, ktorým "vybielili" účty cez výber z bankomatu v Mexiku alebo v Austrálii, už majú svoje peniaze späť. Banky s vyplácaním začali v utorok. Počet takýchto neoprávnených výberov rastie.

Experti: Ide o organizovaný zločin

Tatra Banka sa všetkým obvineniam bráni. Tvrdí, že skimmovacie (kopírovacie) zariadenie, cez ktoré sa dajú zneužiť údaje o karte, na ich bankomatoch nebolo. Aj z tejto banky však mali odísť peniaze zo 45 účtov. 

Isté je, že niekto jedno nainštaloval na bankomat ČSOB banky. "Môžem potvrdiť, že išlo aj o náš bankomat," tvrdí hovorkyňa ČSOB banky Zuzana Eliášová.

V aktuálnom prípade desiatok vybielených účtov ide podľa expertov na bezpečnosť platobných kariet a bankomatov o organizovaný zločin. Zaoberať sa má snímaním bankomatových kariet a PIN kódov.

"Tieto skopírované údaje sa potom na čiernom trhu predávajú," tvrdí bezpečnostný špecialista Peter Kopriva. Konkrétne v krajinách, kde zatiaľ nie je zavedený čipový štandard a ľudia tam ešte môžu používať karty s magnetickým pásikom.

Peniaze miznú z účtov aj Čechom

"Buď sa tieto údaje zaznamenávajú priamo v tom zariadení alebo sa cez Bluetooth posielajú na počítač alebo na mobilný telefón toho človeka, ktorý je v blízkosti a pracuje s tým skimmovacím zariadením," hovorí IT špecialista Martin Drobný.

Dobrou správou je, že Slovákom, ktorým niekto vybielil účty sa ich peniaze postupne vracajú naspäť. Podobné prípady krádeží peňazí z účtov cez skopírované karty už evidujú aj v Brne. Peniaze si tentokrát užíva niekto v Kalifornii. Peniaze z účtov miznú aj ľuďom v českom meste Břeclav. Výbery niekto robí z bankomatu na Taiwane.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

bankomat_ruka_karta_výber

isifa.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy