Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Nezvyčajné tituly za menami. Pomôžu vám k lepšej pozícii
Zdielať na

Nezvyčajné tituly za menami. Pomôžu vám k lepšej pozícii

BRATISLAVA / Zdá sa, že certifikát kvality, ako je napríklad ISO už nie je iba doménou firiem. Kvalita už má aj podobu všakovakých titulov a skratiek, ktoré si niektorí Slováci píšu za svojím menom. Vraj je to kľúč k tomu, ako získať prácu snov.

Miroslav Hlohovský okrem toho, že je inžinier, má titul aj ITIL EXPERT. Je niečo ako macher na informačné technológie. "Nie je to oficiálny titul, ktorý by mohol byť uvedený na občianskom preukaze, ale v tých kruhoch je to jasné. Na Slovensku to ešte len postupne začína," hovorí držiteľ nzevyčajného titulu Miroslav Hlohovský.

Lepšie pracovné miesto

Certifikát Miroslava okamžite posunul na lepšie pracovné miesto. "Celá moja kariéra stúpala. Až nakoniec som sa stal školiteľom týchto akreditovaných kurzov," hovorí Miroslav. "Tie kurzy sú celé v angličtine. Takže je tam predpoklad, že ten človek je dokonale jazykovo vybavený" uviedla členka predstavenstva banky Elena Kohútiková.

Špeciálny titul je možné získať vo viacerých oblastiach. Marketing, zdravotníctvo, no najčastejšie je to audit, účtovníctvo, či IT. "Certifikovaný audítor informačných systémov, certifikovaný manažér informačnej bezpečnosti, certifikát pre riadenie rizika, certifikát na riadenie informačných technológií," uviedol Peter Borák, prezident certifikačného združenia.

Certifikáty s celosvetovou platnosťou

Špeciálna pečiatka však zvykne mať aj špeciálnu cenu. Jedno prípravné školenie môže stáť aj 800 eur. Samotná skúška zasa od 500 do 1 000 eur. "Ich platnosť je neobmedzená, platia všade. V Amerike, v Európe," dodáva Borák. V mnohých prípadoch sú účet za certifikát ochotní zaplatiť aj samotní zamestnávatelia.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy