Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Stop predsudkom! Ani rómska matka nedostane viac ako 261,90 €
Zdielať na

Stop predsudkom! Ani rómska matka nedostane viac ako 261,90 €

BRATISLAVA / Zrejme ste už aj vy videli či počuli zaručené informácie o sociálnych dávkach, ktoré kolujú po internete. Ide i výpočty, ktorých autori sa zameriavajú na rómsku populáciu. A podľa nich si Rómovia, ktorí tieto dávky poberajú, žijú veľmi dobre. Lepšie ako tvrdo pracujúci ľudia.

213,10 €. Istota, ktorú žena dostane

Vzali sme si teda celý rozpočet opäť a zašli sme za bývalou ministerkou práce a poslankyňou Vierou Tomanovou, ktorá čísla sypala z rukáva a rátala s nami. Podľa šírenej správy by dávka pre dlhodobo nezamestnaných mala byť 212,30 eur v skutočnosti je to ale len 125 eur. Na zdravotnú starostlivosť nedostane 12 ale 10 eur a ešte prídavky na 4 deti 88 eur. "213 eur a 10 centov. Ona má isté, že dostane," uviedla Tomanová.

Ostatné štedro vyzerajúce sumy sú pre rómsku rodinu skôr nezískateľné. " Keby dostala tých 17,20 € na dieťa. Aktivačný príspevok iba keď sa zapája. Aj to je vo výške 63,03 €. Príspevok na bývanie nedostane, pretože býva v chatrči, nedostane kolaudačné rozhodnutie, nemá nájomnú zmluvu, žiadny doklad. Matka musí najskôr jednu pätinu najskôr zaplatiť a potom škola dostane ostatné dotácie na stravovanie dieťaťa," vysvetľuje Tomanová. AK by žena dostala sirotský a vdovský dúchodok, nedostala by už dávky v hmotnej núdzi. 

Konečná suma 261,90 €

Konečná výsledok dávok a podpôr je maximálne 261,90 € pre päť ľudí. "To sú dvaja rodičia plus päť, desať, pätnásť detí," dodáva Tomanová. UNDP si dala urobiť unikátny prieskum vo viac ako tisíc rodinách z rómskych osád. "Príjem rodín v segregovanej osade je 99 a domácnosti, ktoré sú biele majú 305 v priemere. A to sú porovnateľné lokality," hovorí Laco Oravec z Nadácie Milana Šimečku.

Pamflet, pohŕdanie chudobou

Celkovo paradoxne, Rómovia nečerpajú ani 30 percent dávok, na ktoré majú nárok. "Naozaj žije v tej skupine 150 - 300 eur, čo je vlastne hrozne málo na slovenské pomery," dodáva Oravec. Správy o štedrých dávkach pre Rómov sú tak iba klamlivými pamfletmi s cieľom rozoštvávať rasistické vášne. "Sa tu spája toto, také naše pohŕdanie chudobou a ešte ako keby rómskym etnikom," dodáva Oravec. Problémom je teda skôr obrovská chudoba, minimálna šanca zamestnať sa a k tomu rasové predsudky.

Téme sa venuje reportér Laco Ďurkovič. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy