Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Platobné karty nahrádzajú hotovosť. Akú sumu nimi možno zaplatiť?
Zdielať na

Platobné karty nahrádzajú hotovosť. Akú sumu nimi možno zaplatiť?

Platobné karty pomaličky vytláčajú hotovosť. Kým v minulosti sme za malé nákupy platili mincami, dnes pri každej príležitosti vyťahujeme plastové kartičky. S malými platbami však býva problém. Niektorí obchodníci si vymýšľajú príkazy a zákazy, len aby nemuseli použiť terminál.

Aj malú sumu možno platiť kartou

Ak máte negatívnu skúsenosť pri pokuse zaplatiť malú sumu kartou, mali by ste vedieť, že obchodník vám nesmie odmietnuť platbu cez terminál, ak už raz uzatvoril zmluvu s bankou, od ktorej ho má. "Ak dôjde k takémuto prípadu, klient alebo zákazník má právo kontaktovať v tejto záležitosti banku a banka následne pristúpi k riešeniu tejto záležitosti," vysvetlil PR konzultant banky Juraj Štefanovič.

Poplatok obchodníka sa odvíja od účtu

Niektorí obchodníci sa vyhovárajú, že za vašu platbu musia na poplatkoch banke zaplatiť viac, ako je výška samotného účtu. Dozvedeli sme sa, že ani to nie je pravda a kartou môžete, ak to tak chcete, zaplatiť aj 50-centový keksík. "Poplatky na strane obchodníkov sú štandardne stanovené ako určitá malá čiastka z tej uhrádzanej sumy," priblížil PR konzultant banky Michal Kopecký.

Platenie kartou môže ušetriť poplatky

V obchodnom centre sme zistili, že Slováci platia kartami radi a to aj sumy, na ktoré stačia mince. No a kým pokladníčka nervózne klepe prstami po termináli, ktorý lenivo sťahuje z karty platbu, zákazník vidí vo svojom čakaní aj nejaké tie výhody.

"Odmenou za používanie platobnej karty môže byť vrátenie časti ceny nákupu, prípadne zľava z poplatku za vedenie kreditnej karty, prípadne aj úplne odpustenie tohto poplatku," poukázal Kopecký.

Téme sa venuje Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy