Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
3 059 000 000 €. To je Kažimírova sekera v rozpočte
Zdielať na

3 059 000 000 €. To je Kažimírova sekera v rozpočte

Sociálni partneri po dvojhodinovom rokovaní v utorok napokon odsúhlasili návrh rozpočtu na budúci rok. Dnes ho schválila vláda. Minister financií Peter Kažimír navrhuje vyše 3 miliardový deficit.

Fico: Ľudová, umelecká tvorivosť

Ako po schválení rozpočtu uviedol premiér Robert Fico, návrh rozpočtu je absolútne reálny, garantuje Slovensku miesto v jadre Európy a je pripravený reagovať na rôzne krízové javy. Cestou do Európy je podľa neho predovšetkým stlačenie deficitu pod 3 % hrubého domáceho produktu.

"Išli sme cestou, ktorú sme si na začiatku veľmi jasne zadefinovali. Predovšetkým konsolidujeme a budeme konsolidovať na úkor bánk, monopolov a veľkých firiem. Odmietli sme zvyšovanie DPH, touto cestou vláda nepôjde,“ vyhlásil Fico, ktorý zároveň vyzval opozíciu, aby bola pri prerokúvaní rozpočtu v parlamente reálna aj keď od nej očakáva "ľudovú umeleckú tvorivosť". "Oznamujem aj opozícii, 2,94 % je cesta Slovenska do Európy,“ dodal.

Odborári chcú vyššie platy

Pripomienky k rozpočtu mali predovšetkým odborári a týkali sa hlavne rastu platov vo verejnom sektore. Podľa šéfa Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Miroslava Gazdíka sa k tejto otázke sociálni partneri vrátia v budúcom roku s ohľadom na vývoj ekonomiky.

"Konfederácia odborových zväzov súhlasí s návrhom rozpočtu s pripomienkami s tým, že v prvom polroku 2013 na základe vývoja ekonomiky sociálni partneri opäť prehodnotia plošnú valorizáciu platov vo verejnej a štátnej správe, ktorú vnímame v tomto období ako jeden veľmi vypuklý problém,“ vyhlásil po utorňajšom rokovaní Gazdík.

Spokojní zamestnávatelia

Naopak bez pripomienok s návrhom rozpočtu súhlasili zamestnávatelia. Šéf Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Rastislav Machunka ako pozitívum rozpočtu uviedol najmä potvrdený záväzok stlačiť deficit pod 3 % hrubého domáceho produktu.

Napriek tomu v rozpočte zamestnávatelia vnímajú aj riziká. Tým hlavným sú rozpočtované príjmy z dane z príjmov právnických osôb. "My si myslíme, že zvýšenie sadzieb dane dôjde k zníženiu celkového výberu dane z príjmov právnických osôb,“ konštatoval. Podobný vývoj podľa neho očakávajú zamestnávatelia aj pri výnose z odvodov z dividend.

Hotovostný deficit štátneho rozpočtu by mal pritom oproti schválenému rozpočtu na tento rok v budúcom roku klesnúť o vyše 600 mil. eur. Vyplýva to z prerobeného návrhu rozpočtu, ktorý zverejnil rezort financií. Kým tento rok je rozpočtovaný schodok na úrovni 3,675 mld. eur, pre tento rok rezort financií navrhuje deficit na úrovni 3,059 mld. eur.

Odvážny minister...

Napriek tomu, že po dodatočných úpravách rástli predovšetkým príjmy, ale aj výdavky, minister financií Peter Kažimír tvrdí, že priestor na strane výdavkov už nebol. Navyše tvrdí, že za nárastom výdavkov sú predovšetkým účtovné operácie. "To sú účtové pohľady, reálne navýšenie je oveľa menšie,“ povedal v utorok novinárom.

Na margo škrtov vo výdavkoch uviedol, že vláda znižuje bežné výdavky vo všetkých rezortoch o 10 % a prostriedky na mzdy znižuje o 5 %. "Toto je momentálne kompromis, umenie možné s obrovským rizikom ohľadom makroekonomického vývoja v budúcom roku. Môžem povedať, že chápem to, že nikto z mojich kolegov vo vláde nie je spokojný z hľadiska požiadaviek, ktoré na mňa boli. Nie som schopný im vyjsť v ústrety, bohužiaľ,“ dodal Kažimír.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy