Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Cena benzínu klesá, no nie u nás. Môžu za to naši pumpári?
Zdielať na

Cena benzínu klesá, no nie u nás. Môžu za to naši pumpári?

Zdražujeme medzi prvými, zlacňujeme takmer ako poslední. Takto nejako na prvý pohľad vyzerá slovenská prax s pohonnými látkami na čerpacích staniciach. A pritom za našimi hranicami reagujú na pokles cien ropy takmer okamžite. A tak nás zaujímali dôvody, prečo úprava cien smerom nadol trvá našim pumpárom dlhšie, ako by sme si želali.

U nás to je vždy inak...

Letná motoristická sezóna sa skončila, cena ropy klesá, no my naďalej tankujeme za rekordné sumy. Pritom u susedov už pumpári zlacnili o niekoľko centov. Niet divu, že najčastejšími zákazníkmi na rakúskych čerpacích staniciach sú Slováci. Naši pumpári však stále vyčkávajú. "Rafinérie aj predajcovia benzínu majú staré zásoby, ktoré predávajú za staré ceny, pretože ich aj drahšie nakúpili," vysvetľuje broker Tomáš Plavec.

Na rozdiel od susedných štátov, u nás neplatí skoková úprava cien. Vždy sa týždeň až dva čaká, či sú ich výkyvy trvalé alebo len dočasné. "Aj pri raste, aj pri poklese sa čaká, kým sa určí nejaký trend," hovorí palivový konzultant Tomáš Novotný.

Mohli by sa dať aj 5 eur za liter...

Jedným z dôvodov, prečo sú ceny pohonných látok u nás vyššie, je aj menšia konkurencia. Preto si pumpári môžu dovoliť oveľa viac. Tomáš Plavec: "Tí pumpári predajú menej paliva a tými maržami si chcú vykryť ušlý zisk." Tomáš Novotný: "Ceny pohonných látok nie sú regulované, to znamená, že pumpári si teoreticky môžu dať aj 5 eur za liter."

No vyzerá to tak, že vďaka silnejúcej európskej mene sa zníženia cien palív predsa len o niekoľko dní dočkáme aj u nás. Tomáš Plavec: "V porovnaní s tou krízou, ktorá bola v lete, tak euro je oveľa silnejšie. To je dobré pre ceny palív, ktoré vtedy klesajú." Pre naše peňaženky by bolo ideálne, keby tento trend pokračoval aj ďalších týždňoch.

Len aby to nebolo úplne naopak...

Všetko sa však napokon môže skončiť úplne inak a namiesto zlacnenia budeme tankovať za ešte drastickejšie ceny ako teraz. Stačí, ak sa rozhorí nový konflikt na Blízkom východe a ďalší rekord je na svete. Palivový konzultant Tomáš Novotný: "V prípade benzínov nemôžeme očakávať väčší rast cien ako, podľa mňa, do nejakých 1,8 eura za 95-ku."

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

AJOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy