Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Euro - živé či mŕtve? Nemci v tom majú jasno...
Zdielať na

Euro - živé či mŕtve? Nemci v tom majú jasno...

Zachráňte euro, lebo jeho rozpad bude mať negatívne dosahy na celú spoločnosť. Túto vetu počúvame najmä v poslednom čase a najmä od politikov po stretnutiach v Bruseli. Nie je to však len zbožné politické ekonomické želanie.

Nemecko euro potrebuje!

Pred rozpadom eura nevarujú len euroromantici, či bruselské špičky. V boji za záchranu spoločnej meny sa za Angelu Merkelovú postavili aj priemyselní bosovia Nemecka. Aj podľa šéfov veľkých koncernov je euro skôr prínosom. Rozpad si rozhodne neprajú.

Pri veľkých fabrikách, ktoré majú pobočky v každej eurokrajine, je výhodné nešaškovať pri všetkých transakciách s mnohými kurzami a milión premennými. Nemeckí bosovia sa zhodujú, že euro pomohlo aj exportu. Aj keď kríza robí svoje.

"Tento rok budeme pokračovať v raste, alebo bude to slabší rast. Ani náš export do Európskej únie už nie je taký silný ako býval," posťažovala si nemecká kancelárka Angela Merkelová na návšteve Indonézie.

Na mnohé sa nemyslelo

Politický európsky kolos však nekoná tak rýchlo, ako by sa ekonomike práve teraz "šiklo." „Všetky krajiny eurozóny musia prevziať zodpovednosť, aby sa podarilo čo najrýchlejšie dosiahnuť trvalé riešenia," tvrdí šéf koncernu BMW Norbert Reithofer.

To však nie je také jednoduché. Pri vytváraní eurospoločenstva v časoch hospodárskeho rastu sa na mnohé nemyslelo. "Európa hovorí, že vytvorila spoločnú menu, ale preskočila niekoľko kapitol. Napríklad vytvorenie bankového dohľadu a fiškálnej únie. Teraz sa musí vrátiť a spraviť to," myslí si generálny sekretár Angel Gurria.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy