Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Lídri Európskej únie sa dohodli na bankovej únii
Zdielať na

Lídri Európskej únie sa dohodli na bankovej únii

Lídri EÚ sa vo štvrtok dohodli. Únia dá na podporu ekonomického rastu a tvorbu nových pracovných miest približne 120 miliárd eur.

Merkelová ustúpila...

Lídri eurozóny sa v piatok dohodli na mimoriadnych opatreniach zameraných na zníženie rastúcich nákladov na požičiavanie si na trhu pre Taliansko a Španielsko. Zhodli sa tiež v otázke vytvorenia jednotného dohľadu nad bankami eurozóny do konca tohto roka. Ide tak o prvý krok smerom k bankovej únii na starom kontinente. Lídri tak nakoniec na summite v noci na piatok ustúpili Taliansku a Španielsku a súhlasili, aby sa záchranné fondy 17-členného bloku mohli použiť na stabilizáciu dlhopisových trhov bez toho, aby krajina, ktorá o takúto pomoc požiada, musela plniť prísne podmienky v podobe mimoriadnych úsporných opatrení alebo hospodárskych reforiem.

Lídri sa po niekoľkohodinových rokovaniach tiež zhodli, že trvalý Európsky mechanizmus pre stabilitu (ESM) bude môcť priamo požičiavať štátom na rekapitalizáciu bánk bez toho, aby sa zvýšil rozpočtový deficit danej krajiny. "Priebeh bol náročný, výsledok je dobrý,“ povedal taliansky premiér Mario Monti. Krajiny, ktoré požiadajú o podporu na zníženie výnosov zo svojich dlhopisov, nebudú spadať pod dohľad trojky medzinárodných veriteľov, ktorým sa zodpovedá Grécko, Írsko a Portugalsko, dodal Monti.

Únia podporí rast

Európski lídri tiež na summite odsúhlasili balík v sume 120 mld. eur na podporu ekonomického rastu, avšak Taliansko a Španielsko najskôr dohodu odmietali podpísať, pretože požadovali, aby Nemecko schválilo krátkodobé opatrenia na zníženie ich nákladov na požičiavanie si na trhu. Predseda Európskej rady Herman Van Rompuy na tlačovej konferencii predstavil balík na podporu ekonomického rastu a ďalej uviedol, že prorastové opatrenia by obsahovali projektové dlhopisy a viac zdrojov z Európskej investičnej banky.

"Dnes padli dobré rozhodnutia, a to obzvlášť, čo sa týka rastu, boja proti nezamestnanosti a tiež budúcich krokov ohľadom EFSF a ESM. Ďalej budeme pokračovať v rokovaniach o dlhodobých opatreniach,“ uviedla nemecká kancelárka Angela Merkelová. Lídri eurozóny budú v piatok opäť rokovať, a to o dlhodobejších plánoch týkajúcich sa vytvorenia hlbšej fiškálnej a bankovej únie.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy