Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Šetrenie podľa prezidenta Grécka? Let ekonomickou triedou
Zdielať na

Šetrenie podľa prezidenta Grécka? Let ekonomickou triedou

Prezident zadlženého Grécka odletí na summit Európskej únie v ekonomickej triede. Delegácia vedená Károlosom Papoúliasom (83) bude cestovať pravidelnou linkou spoločnosti Aegean Airlines. Do Bruselu ide aj premiér Robert Fico.

Rozzúrení Gréci

"Poletia ekonomickou triedou, aby šli príkladom," uviedol prezidentov poradca pre agentúru Reuters.

Nová demonštrácia skromnosti prichádza po tom, čo si ministri novej vládnej koalície znížili platy o tridsať percent. Reagovali tak na hnev verejnosti týkajúci sa vládnych výdavkov a privilégií, zatiaľ čo bežní Gréci musia niesť bremeno úspor požadovaných Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom výmenou za záchranu krajiny pred bankrotom.

V Bruseli aj Fico

Lídri európskej dvadsaťsedmičky sa vo štvrtok v Bruseli zídu na dvojdňovom summite, ktorému bude dominovať dlhová kríza v eurozóne.

"Témou spoločných rokovaní budú opatrenia na podporu rastu a tvorby pracovných miest v súvislosti s pripravovaným tzv. kompaktom pre rast a pracovné miesta (Compact for Growth and Jobs), ktorý by mal obsahovať tradičné aj inovatívne nástroje na financovanie rastu," uviedol úrad slovenského premiéra Roberta Fica.

Európski politici tiež budú diskutovať o budúcom viacročnom finančnom rámci 2014 – 2020, o aktuálnej situácii v eurozóne a o priebehu ratifikačných procesov pri schvaľovaní Zmluvy o EMS, jadrovej bezpečnosti v EÚ, ako aj prehĺbení obchodných a investičných vzťahov s kľúčovými obchodnými partnermi.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy