Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Pre výstavbu továrne na vakcíny padnú trestné oznámenia
Zdielať na

Pre výstavbu továrne na vakcíny padnú trestné oznámenia

Pre tajnú výstavbu továrne na vakcíny v Malackách padne trestné oznámenie. Podať ho chce strana SaS, ktorá na výstavbu vraj bez potrebných posudzovacích procesov upozornila média.

Strana SaS podá v súvislosti s výstavbou továrne na vakcíny v Malackách trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Zároveň podá podnet na prokuratúru pre nezákonne vydané stavebné povolenie.

Stop stavbe!

Cieľom SaS je okamžite zastaviť stavbu. "Dnes je známe, že stavebné povolenie bolo vydané v rozpore so zákonom. To je jedno, či úradníčka bola zavádzaná alebo rozhodla svojvoľne," povedal  poslanec NR SR za SaS Ľubomír Galko. SaS tiež zvažuje obrátiť sa na príslušné orgány, aby vydali predbežné opatrenie, ktoré by zastavilo nezákonnú činnosť, teda stavbu a práce na výstavbe pavilónu, pretože ide o čiernu stavbu, keďže stavebné povolenie je nezákonné.

Kauza graduje

Kauza továrne na vakcíny v Malackách podľa Galka graduje. Upozornil, že premiér Robert Fico ešte pred niekoľkými dňami tvrdil, že projekt za súčasných podmienok pokračovať nemôže. V médiách však odznela informácia, že sa v ňom pokračovať bude. "Ficova vláda si zakrýva oči pred úmyselným porušovaním zákona bývalým vedením Správy štátnych hmotných rezerv, obvodného úradu životného prostredia a Stavebného úradu v Malackách," zdôraznil Galko. SaS podľa neho nerieši, kde má byť továreň postavená, ale trvá na dodržiavaní zákonov. "To, že zodpovedné orgány nezabránili v ďalšom porušovaní zákona, považujeme za škandalózne," dodal.

Hmotné rezervy podali trestné oznámenie tiež

Správa štátnych hmotných rezerv podala v stredu v súvislosti s výstavbou pavilónu na výrobu vakcín proti pandemickej chrípke v Malackách trestné oznámenie na Generálnej prokuratúre SR. Dôvodom je podozrenie na nehospodárne nakladanie s prostriedkami štátu v celom projekte.  Podľa predsedu SŠHR Kajetána Kičuru mohlo byť pri tomto projekte nezákonne vynaložených až 880 tisíc eur.

O výstavbe sa rozhodlo za minulej vlády

Fabrika na výrobu vakcín mala pôvodne stáť v Šarišských Michaľanoch, kde tamojšia spoločnosť Imuna Pharm ponúkla štátu pozemky za jedno euro. Za vlády Ivety Radičovej však bývalé vedenie SŠHR na čele s Evou Hrinkovou rozhodlo o zmene lokality zo Šarišských Michalian do Malaciek. Presunutím miesta výstavby pavilónu sa mal podľa Kičuru celý projekt predražiť o 426 tisísc eur. Do výstavby už pritom štát preinvestoval 10,7 miliónov eur.

Nové vedenie hmotných rezerv momentálne hľadá spôsob ako stavbu pavilónu na výrobu vakcín pozastaviť. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TASR/John Amis

Súvisiace články

Najčítanejšie správy