Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vylúpiť banku sa neoplatí. Lup býva nízky a tresty vysoké
Zdielať na

Vylúpiť banku sa neoplatí. Lup býva nízky a tresty vysoké

Lúpežné prepadnutia bánk sú mizerný biznis - informuje o tom internetový portál trend .sk. V Británii bol priemerný výnos z jednej lúpeže asi 24 800 eur. Čo je zhruba polovica ročnej mzdy v krajine. V Amerike bol výrazne nižší - asi 3000 eur.

Skôr než otvorili

Na Slovensku sa priemerná výška lupu, v prípadoch keď banky sumu zverejnili, pohybuje len okolo  4700 eur. Snáď najkurióznejším prípadom bol tohtoročný májový pokus o lúpež banky v Bratislave. Kedy nedočkavý lupič vošiel do banky skôr, ako stihli zákazníkom otvoriť všetky dvere. Cez zablokované sklenené dvere maskovaný lupič ešte chvíľu mával zbraňou sbskárovi, aby mu otvoril.

Aj napriek neúspechu ho po dolapení políciou bude čakať trest. "Páchateľom prepadov bánk hrozí trest 3 až 8 rokov vo väzení, no v niektorých prípadoch 25 až 30 rokov," tvrdí hovorca prezídia policajného zboru Michal Slivka.

27 bánk rovná sa štvrť milióna

Trinásť pokusov o prepad banky v tomto roku, z toho 6 skončilo úplným fiaskom, alebo následným obvinením. V jednom prípade samovraždou páchateľa. "V tomto ako aj v minulom roku sa nám zatiaľ podarilo objasniť až polovicu prípadov," dodal Slivka.

Len v minulom roku si lupiči vybrali 11 bánk práve v Bratislave. Ulúpili pritom viac ako 108 tisíc eur. Na jedného lupiča tak v hlavnom meste pripadlo v priemere 9 800 eur. Celkovo si na Slovensku v minulom roku odniesli lupiči viac ako štvrť milióna eur z 27 prepadov bánk. To znamená, že na jedného lupiča vychádza v priemere lup takmer 9 300 eur.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy