Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Uťahovanie našich opaskov. Fico zverejnil návrhy na šetrenie
Zdielať na

Uťahovanie našich opaskov. Fico zverejnil návrhy na šetrenie

Predseda vlády Robert Fico v pondelok poslal lídrom opozičných parlamentných strán konkrétny balík konsolidačných opatrení, ktorý pripravilo ministerstvo financií.

Premiér podľa slov jeho hovorkyne Beatrice Hudákovej očakáva, že do najbližšieho zasadnutia Rady solidarity a rozvoja, ktoré bude vo štvrtok 21. júna, opozícia predloží vlastný návrh s jednotlivými položkami, ako ušetriť 300 miliónov eur v tomto roku a 1,5 miliardy eur v roku 2013. "Ak tak neurobí, budeme považovať kritiku opozície za snahu o vytĺkanie politického kapitálu na téme celospoločenského záujmu," dodala Hudáková.

Denník SME zverejnil na svojej internetovej stránke zoznam dvadsiatich dvoch opatrení, ktoré Fico chystá, aby ušetril požadovanú sumu.

Dve dane z nehnuteľností - cca 100 miliónov eur

Okrem dane, ktorú platíme za nehnuteľnosť obci, máme od januára 2013 platiť aj štátu. Sadzba bude závisieť od lokality. Smer chce pripraviť cenové mapy.

Zdaniť chce najmä drahšie nehnuteľnosti, zavedie nezdaniteľnú časť podľa rozhlohy. Iná bude pre byty, iná pre domy.

Rovná daň sa zruší 

Rovná daň 19 % nebude. Príjmy zamestnancov, živnostníkov aj ďalších fyzických osôb zhruba nad 3 000 €v hrubom za mesiac, sa od budúceho roka zdania sadzbou 25 percent.

Stúpnu aj odvody, lebo odvodové stropy sa zjednotia buď na štvornásobok, alebo päťnásobok priemernej mzdy. To znamená, že vyššie odvody začnú platiť už zamestnanci s hrubou mzdou zhruba 1 180 eur, čo im zníži ich čistý príjem. Čiastku, ktorú takto štát získa, však v návrhu utajili.

Živnostníkom stúpnu odvody

Malým podnikateľom stúpnu od januára alebo od júla 2013 odvody. Minimálny vymeriavací základ pre odvody sa zvýši zo 44,2 percenta priemernej mzdy na jej polovicu. Minimálne odvody stúpnu z terajších 160,4 eura mesačne na približne 185 eur.Minimálne odvody si platí 87 percen živnostníkov. Čiastka, ktorá poputuje do štátnej kasy však taktiež nie známa. 

Brigádnici budú platiť odvody

Ľudia, ktorí pracujú na základe dohôd vykonávaných mimo pracovného pomeru (dohodu o vykonaní práce, dohodu o pracovnej činnosti a dohodu o brigádnickej práci študentov) neplatia odvody na sociálne ­poistenie. Vláda chce tieto dohody zrušiť. Ostať majú len dohody o brigádnickej činnosti študentov do 26 rokov.

Koncesie nezrušia - 90 miliónov eur

Smer obnoví koncesionárske poplatky, ktoré vláda Ivety Radičovej zrušila. Od roku 2013 budeme opäť platiť za verejnoprávnu televíziu a rozhlas necelých 5 eur.

Vyššie a skoršie zdanenie tabaku - 8,15 milióna eur

Od marca 2013 sa malo zvýášiť zdanenie tabaku a tabakových výrobkov na úroveň, ktorú požaduje Európska únia. Smer však termín posunie na október a mierne zvýši sadzby dane nad požiadavku z Bruselu. Škatuľka s devätnástimi cigaretami, ktorá dnes stojí 2,70 € môže byť drahšia približne o 40 centy.

Fico: Opozícia nemá páru

Opozičné strany nevedia, ako konsolidovať verejné financie. Vyhlásil to premiér Robert Fico po tom, čo zhodnotil ich reakciu na výzvu, aby predložili svoje návrhy na konsolidáciu verejných financií.

Väčšina návrhov, ktoré sa vláde od opozičných strán vrátila, sa totiž podľa neho buď nedá kvantifikovať, je prakticky nerealizovateľná, alebo majú napočítané nereálne príjmy. "Nemajú ani páru, čo by robili,“ reagoval Fico. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy