Skoro jasno
17°
Bratislava
Nová epidémia! Invalidita z depresie
Zdielať na

Nová epidémia! Invalidita z depresie

Až neuveriteľných 40 percent pracujúcich Slovákov žije v neustálom strachu z toho, že čoskoro príde o svoje zamestnanie. Atmosféra na pracoviskách hustne a poniektorí si už teraz hľadajú zadné dvierka. Takto nelichotivo vyzerajú závery celoeurópskeho prieskumu Euro-barometer. Podľa psychológov je strach zo straty zamestnania oveľa nebezpečnejší než skutočná strata práce.

Strach zo straty zamestnania mnohí prežívajú každý jeden deň. Podľahnúť tlaku okolia je však podľa odborníkov veľmi nebezpečné. Chronická neistota je často horšia, ako skutočná strata práce.

Stres prerastie do depresie

Ľudia strácajú schopnosť rozhodovať sa, plánovať či dokonca pracovať v kolektíve. "Oslabuje moju schopnosť sústrediť sa a oslabuje pracovný výkon," tvrdí psychologička PhDr. Jana Porubcová.

A tu sa kruh ani zďaleka neuzatvára. S každým ďalším dňom môže strach prinášať nové a nové zlyhania. Strata sebavedomia, poruchy spánku, vyčerpanie, nezvládnuteľný stres. "Ktorý potom môže prerásť do depresie," dodáva psychológ PhDr. Karol Kleinmann.

V roku 2030 to bude epidémia

Svetová zdravotnícka organizácia varuje pred novou epidémiou. Už v roku 2030 bude podľa niektorých psychológov najčastejším dôvodom invalidity práve depresia. Počet pacientov pribúda aj na Slovensku. Len v minulom roku podstúpilo liečbu takmer 260 tisíc ľudí.

"Nárast o 3000 pacientov," informuje hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Dana Gašparíková.

Pracovať pre radosť

Podľa odborníkov sa dá ubrániť jediným spôsobom. Pracovať pre vlastné uspokojenie, radovať sa z každého malého úspechu a špekulácie o budúcnosti, či už Vašej, alebo spoločnosti, ktorá Vás zamestnáva, nepočúvať.

"Počúvať ľudí, ktorí o tých veciach rozhodujú a nie tých, ktorí sú na mojom mieste, pretože často môžu byť tie informácie skreslené a robia len hustú atmosféru," uzatvorila psychologička PhDr. Jana Porubcová.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy