Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Počiatek podporí širokorozchodnú trať, ak to bude výhodné
Zdielať na

Počiatek podporí širokorozchodnú trať, ak to bude výhodné

Ak sa preukáže výhodnosť projektu predĺženia širokorozchodnej železnice cez Slovensko, minister dopravy Ján Počiatek bude podporovať jeho realizáciu. "Najväčší otáznik je, kto to bude financovať," povedal.

Zakliata téma

Minister dopravy si vie predstaviť model, že to bude pre Slovensko výhodné, čo sa podľa neho ľahko vyhodnotí. V takom prípade sa širokorozchodnej trati nebude vôbec brániť. "Téma širokorozchodnej trate je akosi zakliata. Všetci sa tvária, že je to niečo nechcené a zlé, pričom neviem, prečo sa na to tak pozerajú," uviedol Počiatek.

Vláda vo svojom programe podporuje projekt širokorozchodnej trate s podmienkou, že bude výhodný pre Slovensko.

Minister dopravy pripúšťa aj možnosť, že namiesto výstavby širokorozchodnej trate cez krajinu by sa postavil len terminál v Haniske pri Košiciach, kde železnica z východu so širším rozchodom končí.

"Aj toto môže byť riešenie. Dnes niekto vylučuje z celej koncepcie niečo, čo ani nevie, čo to je. Nikto teraz nemá jasnú predstavu o tom a nevie povedať, čo to presne bude v detailoch. Keď budú nové detaily známe, vyhodnotíme ich," tvrdí Počiatek. Na Slovensku je podľa ministra dopravy dostatok odborníkov, ktorí zistia, akým spôsobom bude tento projekt v kolízii s nákladnou železničnou dopravou, a čo to prinesie. "Možno efekt prínosu bude väčší ako úbytok prepravy. Nikto na to nevie odpovedať, pretože zatiaľ nevie, o čom hovorí," dodal Počiatek.

Pri súčasnej nízkej intenzite nákladnej železničnej dopravy na Slovensku nie je podľa KDH širokorozchodná železnica potrebná. "Pre prípadné predlžovanie širokorozchodnej trate je nevyhnutné, aby prišlo k rastu cargo prepravy na Slovensku. Teda, aby mal takýto vážny infraštruktúrny projekt svoje ekonomické opodstatnenie a návratnosť," uviedol ešte skôr hovorca KDH Matej Kováč.

Odvolal sa pritom na rozhovory so zástupcami Ruských železníc, keď KDH malo na starosti rezort dopravy.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy