Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Noví ministri. Toto ste o nich možno nevedeli...
Zdielať na

Noví ministri. Toto ste o nich možno nevedeli...

Robert Kaliňák, Peter Kažimír, Miroslav Lajčák, Ľubomír Vážny, Martin Glváč, Tomáš Borec, Ján Počiatek, Ján Richter, Dušan Čaplovič, Zuzana Zvolenská, Marek Maďarič, Ľubomír Jahnátek, Peter Žiga, Tomáš Malatinský. To sú mená všetkých ministrov druhej Ficovej vlády.

SITA

Robert Fico - predseda vlády, premiér

Narodil sa 15. septembra 1964 v Topoľčanoch. Predsedom vlády sa stane už po druhýkrát, potom čo jeho strana Smer-SD začiatkom marca prevalcovala ostatné. Staronový premiér je vyštudovaný právnik, no pracoval aj ako vysokoškolský pedagóg. V minulosti pôsobil aj na Európskom súde pre ľudské práva. Nerád komunikoval s médiámi, no najnovšie tvrdí, že sa už poučil a dnes ochotne odpovedá na otázky novinárov. S manželkou Svetlanou má jedného syna - Michala.

SITA

Robert Kaliňák - minister vnútra

Staronový minister vnútra sa narodil 11. mája 1971. Študoval na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V minulosti sa neslávne preslávil kauzou Malinová, keď študentku obvinil, že si celú kauzu vymyslela. Zviditeľnil sa aj škandálom s výbušninou v batožine nevinného. Jeho meno padlo aj v kauze odpočúvania, keď mal úkolovať redaktorku Pravdy a oslovovať ju Bejby.

SITA

Peter Kažimír - minister financií

Peter Kažimír sa narodil 28. júna 1968. V minulosti pôsobil ako štátny tajomník na ministerstve financií. Ako bývalá pravá ruka exministra financií Jána Počiatka sa zviditeľnil, keď v istej diskusnej relácii vytiahol graf, ktorý chybne vysvetlil.

SITA

Miroslav Lajčák - minister zahraničných vecí

Je slovenský diplomat rusínskeho pôvodu. Narodil sa 20. marca 1963 v Poprade. V minulosti pracoval ako Výkonný riaditeľ pre Európu a Strednú Áziu. Tento kontrakt mal platiť do januára 2015. Lajčák pôsobil aj ako vysoký predstaviteľ medzinárodného spoločenstva pre Bosnu a Hercegovinu. Je ženatý, jeho manželkou je známa slovenská moderátorka Jarmila Hargašová-Lajčáková.

SITA

Ľubomír Vážny - podpredseda vlády pre veľké investičné projekty

Bývalý minister dopravy, pôšt a telekomunikácií sa narodil 15. júla 1957 v Žiline. Vyštudovaný stavbár riaditeľ rezort dopravy od roku 2006 do roku 2010. Síce sľuboval, že spojí Bratislavu s Košicami, nepodarilo sa. Za jeho pôsobenia sa zaviedlo mýto pre nákladné autá, no táto zákazka sa neskôr ukázala ako predražená.

SITA

Martin Glváč - minister obrany

Narodil sa 20. novembra 1967. Politik pôsobí ako bratislavský krajský šéf Smeru, vyštudoval právo. V čase prvej Ficovej vlády pracoval ako štátny tajomník na ministerstve výstavby. Pred nedávnom vyšlo najavo, že z rozpočtu Bratislavského samosprávneho kraja pre svoju rodinu postavil tenisový areál za 1,7 milióna eur.

SITA

Tomáš Borec - minister spravodlivosti

JUDr. Tomáš Borec sa narodil 17. januára 1967, je ženatý a má 3 deti. Právnické vzdelanie získal na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v roku 1989, titul doktora práv získal o rok neskôr. Doposiaľ zastával post predsedu Slovenskej advokátskej komory. Je prijateľný aj pre opozíciu.

SITA

Ján Počiatek - minister dopravy

Narodil sa 16. septembra 1970 v Bratislave. Vyštudoval Slovenskú technickú univerzitu, ako aj Ekonomickú univerzitu v Bratislave. Od júla 2006 do júla 2010 bol ministrom financií. Povedie najsilnejší rezort, keďže pod neho spadá aj oblasť výstavby, regionálneho rozvoja, cestovného ruchu a eurofondov. Aj s jeho osobou sa spája mnoho škandálov. Veľkou kauzou bolo uzavretie mimosúdnej dohody s cyperskou firmou Lemikon ohľadne sporu s Tiposom, keď firme vyplatil 14 miliónov eur.

SITA

Ján Richter - ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny

Narodil sa 5. októbra 1956. Richter sa oblasti, ktorú bude manažovať, doteraz nevenoval. Verejnosť ho možno pozná skôr ako manažéra Smeru. V strane je od roku 2006, predtým bol v bývalej SDĽ. Vyštudoval právo.

SITA

Dušan Čaplovič - minister školstva

Narodil sa 18. septembra 1946 v Bratislave, pôvodne historik a archeológ. Bývalý vicepremiér pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny z prvej Ficovej vlády, podpredseda Smeru a tieňový minister školstva. V minulosti tvrdšie vystupoval voči maďarskej menšine a rómskej komunite.

SITA

Zuzana Zvolenská - ministerka zdravotníctva

Narodila 27. januára 1972 v Bratislave, študovaná právnička. Zuzana Zvolenská bola pôvodne riaditeľkou Spoločnej zdravotnej poisťovne, ktorá sa zlúčila so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP). Po zlúčení šéfovala vo VšZP do roku 2010. Najväčšiu zdravotnú poisťovňu zanechala v strate 120 miliónov eur, čo sa však ukázalo až po nástupe nového vedenia. Krátko na to začala pôsobiť v súkromnej zdravotnej poisťovni Dôvera ako riaditeľka úseku zdravotných činností.

SITA

Marek Maďarič - ministerstvo kultúry 

Narodil sa 23. marca 1966 v Bratislave. V rokoch 1984 až 1989 absolvoval štúdium filmovej a televíznej dramaturgie a scenáristiky na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy muzických umení. Je ženatý, manželka Zuzana je lekárka. Počas ministrovania čelil škandálu v súvislosti s rekonštrukciou bratislavskej Reduty.

SITA

Ľubomír Jahnátek - ministerstvo pôdohospodárstva

Ľubomír Jahnátek sa narodil 16. septembra 1954 v Nitre. Pôsobil ako vysokoškolský pedagóg a politik. V rokoch 2006 až 2010 pôsobil ako minister hospodárstva. Najprv sa hovorilo, že toto kreslo obsadí Stanislav Becík, no nestalo sa tak. Je kandidátom vied a od roku 2004 docentom v odbore materiálové inžinierstvo.

SITA

Peter Žiga - minister životného prostredia

Narodil sa 27. júla 1972. Poslanec a krajský šéf strany v Košiciach. V minulosti sa skôr venoval ekonomike, preto je jeho nominácia prekvapením. V rokoch 2006 a 2010 bol štátnym tajomníkom na ministerstve hospodárstva. Žiga podnikal vo firme Taper s drevom.

SITA

Tomáš Malatinský - minister hospodárstva

Narodil sa 14. marca 1959 v Bratislave. Meno budúceho ministra dlho nebolo známe. Napokon sa ním stal prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR) a prezident Zväzu zamestnávateľov energetiky Slovenska (ZZES). V roku 1978 absolvoval SPŠ stavebnú v Bratislave a v roku 1983 ukončil štúdium na SVŠT v Bratislave - stavebná fakulta, odbor geodézie a kartografie.

V piatok boli známe mená všetkých budúcich ministrov. Okrem jediného, budúceho ministra hospodárstva...

Súvisiace články